Column Bert Kranenbarg: Fietsstad

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Dé ontdekking van Parijs in 2023 vind ik de fiets. Waar je twintig jaar geleden levensmoe moest zijn om je op een tweewieler in het verkeer te wagen, is fietsen nu een snelle, efficiënte en goedkope manier om de stad te doorkruisen. En dat hoeft echt niet in een groepje onder leiding van een Nederlandse gids op oerdegelijke ‘Holland Bikes’. Wij maken royaal gebruik van de Vélib’, de huurfietsen van de gemeente die zo’n beetje om de 300 meter op straat geparkeerd staan.

App downloaden, gratis abonnementje afsluiten en fietsen maar! Voor een euro per half uur fluitend door de lichtstad op een groene fiets met drie versnellingen. Of soms maar twee, of als je pech hebt een. D’r is wel eens iets mis met een fiets, maar je hoeft er geen Tour de France op te rijden. Na je ritje parkeer je ‘m weer en heb je de volgende keer kans op een betere. Ook dat is avontuur.

En wil je elektrische ondersteuning, dan zijn er de lichtblauwe. Die mag je meenemen voor drie euro per drie kwartier. Daarmee wordt de Champs-Elysées richting Arc de Triomphe helemaal een feestje: omhoog fietsen zonder dat het kracht kost. En dat over een speciale fietsstrook naast het doorrazende autoverkeer. Fietspaden, busbanen, fietstunnels, Parijs wordt steeds meer fietsstad. Vergeet de metro, blijf bovengronds en verplaats je toch snel en veilig. Vive le Vélib’!

 

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl