Column Bert Kranenbarg: Behendig

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Het was in 1986 dat Martine Bijl voor het eerst het programma Dinges presenteerde op televisie. Bekende Nederlanders moesten raden wat kinderen omschreven en ze konden daarmee geld verdienen voor een goed doel. Dik drie jaar geleden heb ik Dinges! – nu met uitroepteken, al hoor je dat niet – omgesmolten tot radiospel. Hergebruikt, gerecycled. Kinderen omschrijven iets, mijn luisteraars mogen raden waar het over gaat.

Vandaag had ik weer een opnamesessie op een buitenschoolse opvang. En het is iedere keer weer geweldig om de taalcreativiteit van jonge kinderen te ontdekken. Zelfs als ze pas vijf of zes jaar oud zijn, weten ze heel behendig nét dat ene woord niet te gebruiken dat de luisteraars als antwoord moeten geven.

Enig idee wat ze bedoelen als ze zeggen: ‘het is recht en bollig, er zit een knopje op, een soort staaf, het kan ook op je telefoon?’ Of deze bijvoorbeeld: ‘het is in een groot paleis, ze hebben allemaal bloemen in hun zak, een meneer of mevrouw vertelt heel lang, dat is saai?’ De antwoorden komen vanzelf voorbij in BertOp5  bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.

Ik ben er vandaag tijdens het opnemen ook achter gekomen dat kinderen op televisie niet meer kijken naar Sesamstraat want ‘ dat is voor baby’s’ roepen ze bijna in koor. Martien Meiland kennen ze ook niet, een paddenstoel gelukkig wel. En ze eten veel liever pizza dan sushi: ‘Bah, ruikt naar vieze sloot!’

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 20. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert BertOp5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl