Column Bert Kranenbarg: Cijfers

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Paard en wagen voldoen allang niet meer, de stoomtrein rijdt alleen nog voor de leuk en iets opzoeken doen we veel sneller op internet dan in een woordenboek of de encyclopedie. Toch zijn de luistercijfers voor de radio tot deze week iedere maand gemeten door een representatieve groep mensen, het luisterpanel, een dagboekje te laten invullen. Wat heeft u vandaag geluisterd? En van hoe laat tot hoe laat? En dan maar hopen dat iedereen dat goed onthoudt en heel secuur opschrijft.

Die gegevens uit al die dagboekjes worden bij elkaar opgeteld en dan is ruim drie weken later bekend hoe er naar een programma of een zender is geluisterd. De kijkcijfers bij televisie worden al sinds 1987 elektronisch gemeten en zijn altijd de volgende ochtend vroeg beschikbaar.

Maar nu, in februari 2023, is het eindelijk zover! De dagboekjes zijn afgeschaft, het luistergedrag wordt voortaan elektronisch gemeten. De mobiele telefoon van de luisterpanelleden vangt voortaan precies op wanneer naar welke zender geluisterd wordt en hoe lang.

En niet alleen ’s morgens thuis in de keuken, onderweg in de auto of op het werk, maar ook bijvoorbeeld wat er aan staat bij de kapper of in de kantine van de voetbalclub. De cijfers zijn wekelijks op woensdagmiddag beschikbaar. Deskundigen verwachten geen enorme verschillen in luistercijfers. Maar ik vraag alle kappers voor de zekerheid toch vast of ze NPO Radio 5 willen aanzetten.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 5. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl