Column Bert Kranenbarg: De vooravond

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Een halfjaar geleden schreef ik over De wereld draait door dat zou gaan stoppen. Terwijl het programma juist zo goed bezig was, omdat ze meer op de persoonlijke verhalen zaten en niet op de ‘verplichte’ politici en virologen aan tafel. Ik was er nog lang niet klaar mee, was mijn conclusie. Er waren grote schoenen te vullen door de opvolger van dit televisieprogramma dat in vijftien jaar tijd uitgroeide tot een icoon van de vooravond.

Niet één, maar twee presentatoren staan inmiddels in die schoenen, Fidan Ekiz en Renze Klamer. Zij maken nu iedere dag de ‘nieuwe DWDD’ dat heel nuchter De vooravond heet. En ze hebben mij meteen te pakken. Vanaf het eerste moment vind ik Fidan en Renze een echt duo, al in het spotje waarmee ze het programma aankondigden waarbij ze elkaar zogenaamd in First dates ontmoetten en waar Matthijs van Nieuwkerk de rekening op tafel zette. Goed bedacht, subtiel, leuk uitgevoerd.

Ook in De vooravond vind ik ze geloofwaardig, ze hebben oprecht wat met elkaar en laten veel van zichzelf zien. Teveel misschien soms, maar dat maakt het spannend. Persoonlijke televisie. Met als indrukwekkendste onderwerp tot nu toe cabaretier Martijn Koning en zijn ongeneeslijk zieke vader Bram. Stef Bos was erbij, hij hing over de piano om hun verhaal te volgen, om daarna zijn lied ‘Papa’ nog meer lading te geven dan ooit tevoren.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 38. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl