Column Bert Kranenbarg: Feestdag

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: feestdag.

Volgende maand is het precies honderd jaar geleden dat het allereerste radioprogramma werd uitgezonden vanuit de woonkamer van Hanso Idzerda in Den Haag, ik schreef er al eens eerder over. Woensdag 6 november staat al het hele jaar rood omcirkeld in mijn agenda, want dat wordt een feestdag voor dat schitterende medium dat na een eeuw nog steeds helemaal bij de tijd is. Het heeft de beeldbuizen, flatscreens, mobieltjes, tablets en alle andere apparaten met schermen glorieus overleefd.

Maar wat was nou het mooiste, het beste uit die honderd jaar radio? Wat is echt onvergetelijk? Dát mogen de luisteraars van NPO Radio 1 en Radio 5 bepalen. Een commissie van radiowijzen (of mag je die niet zo noemen als je er zelf ook in zit?) heeft de Onvergetelijke Luisterlijst samengesteld met honderd fragmenten van programma’s, gebeurtenissen en radiomakers. Ambassadeur van de lijst is Frits Spits.

Vanaf nu kan er via de websites van zowel Radio 1 als Radio 5 gestemd worden op dat wat we na honderd jaar het meest onvergetelijk kunnen noemen. Van de Ochtendgymnastiek tot Felix Meurders, van dominee Buskes via Giel Beelen en Moeders wil is wet naar de Arbeidsvitaminen en zoveel meer. Op 6 november maken we op twee radiozenders tegelijk bekend welk fragment de meeste stemmen kreeg. NPO Radio 1 en Radio 5 trekken helemaal samen op. Uniek! Alleen daarmee al schrijven we radiohistorie.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 40 Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl