Column Bert Kranenbarg: Goudmijn

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: goudmijn.

Kijk, goedbeschouwd is het gewoon een verzoekplatenprogramma. Welk liedje wil je graag horen en waarom? Een radioformule die van alle tijden is. Maar het programma Goudmijn is veel meer. Het geheim schuilt in de liefde waarmee het gemaakt wordt. En dat al 25 jaar lang met hetzelfde team, werkelijk uniek. Iedere week daalt reisleider en gids Stefan Stasse af naar de schatkamers van NPO Radio 5, samen met de nuchtere en schuchtere meneer Van Aelst. En de onmisbare derde is Margot Maas.

Als luisteraar laat je de buitenwereld voor twee uur achter je en loop je achter de gids aan. “Als u mij wilt volgen, we gaan hier linksaf.” Je bevindt je in het walhalla van de muziek. Hier is alles! Niet alleen de gekende hits, ook duizenden krenten in de pap. En fragmentjes van radio- en televisieprogramma’s die het cement zijn tussen de muziek die de luisteraars aandragen. Muziek die gedragen wordt door de verhalen van de bezoekers van de goudmijn.

Het mooiste verhaal wordt aan het eind van de uitzending beloond met een gouden pikhouweel. Het 25-jarig jubileum wordt zondag 26 januari gevierd in een theater in Weesp. Maar dat theater verandert natuurlijk onmiddellijk in een diep stelsel van mijnschachten. Het jubileumfeest is ook het afscheid van Margot Maas, zij gaat met pensioen. Haar rol wordt de komende 25 jaar ingevuld door Coen Snijder. Want uiteindelijk is niemand groter dan Goudmijn.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 4. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl