Column Bert Kranenbarg: Karavaan

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: genieten van Radio Tour de France. “Het is de sfeer, de flinke vleug Frankrijk, de muziek.”

‘Er trekt een dorp door Frankrijk. Een dorp met 2800 inwoners, voornamelijk mannen. Een dorp zonder een enkel huis.’ Zo kondigde Hans Hogendoorn, ook toen al de stem van Radio 1, in 1989 de radio-uitzendingen rond de Tour de France aan. Dat beeld staat nog steeds recht overeind. En ondanks de dopingschandalen die er geweest zijn en de tegenvallende resultaten van Nederlandse wielrenners ben ik ieder jaar weer blij als dat dorp in beweging komt.

Ik volg die hele karavaan het liefst via Radio Tour de France. Niet eens zozeer voor het wielrennen, er zijn koersen genoeg die aan me voorbijgaan. Maar als de Tour de France onderweg is luister ik toch graag iedere middag vanaf 14.00 uur naar Radio 1. En dat doe ik al tientallen jaren. Bij de eerste tonen van Radio Tour de France is het net of het gewone leven plaatsmaakt voor iets heel bijzonders, iets spannends, iets fijns, iets feestelijks.

Het is de sfeer, de flinke vleug Frankrijk die er in zit, de muziek, allemaal passend bij het zomergevoel. Evenementen-radio vind ik sowieso prachtig en bij dit evenement doet die radio het heel erg goed. Eigenlijk wel zuur dat ik zelf deze zomer de concurrentie met ‘le spectacle de la NOS’ moet aangaan. Mijn Bert op 5 staat dagelijks recht tegenover de finishreportages van Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman. Dat wordt ‘uitzending gemist’!

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. ‘Karavaan’ staat in de NCRV-gids van week 28-29. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.