Column Bert Kranenbarg: Op de golven

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Zo maar een zin, bladzijde 83. ‘En in die enigszins beslagen spiegel die hij ons voorhoudt zien we onszelf terug.’ Of deze, bladzijde 159. ‘Hun stemmen trekken me hun liedje binnen, waar ze herinneringen ophalen aan een zomer die ze nooit willen vergeten, maar die voorbij is gewaaid.’ Het zijn twee heerlijke zinnen uit het nieuwste boek van Frits Spits. Dat heet ‘Op de golven dansen wij’, naar een lied van Van Dik Hout.

En precies dat doet Frits. Dansen op de golven van de muziek, deinen op de klanken, waarbij het ene Nederlandstalige lied het andere weer uitlokt. Zo welbespraakt als hij al vijftig jaar is op de radio, zo beeldend beschrijft hij zijn gevoelens en herinneringen bij de liedjes die hij kiest. Soms heel persoonlijk, dan weer als een kenner.

Als lezer van het boek dein je mee terwijl je de teksten leest en de liedjes erbij zoekt. Maar ik wil ze samenbrengen, ze echt laten versmelten en dat kan nergens zo mooi als op de radio.

Ik ben dan ook ongelofelijk blij dat Frits Spits dertig fragmenten uit zijn boek zelf komt voorlezen in BertOp5 en die vermeng ik dan met de liedjes waar het over gaat. Van Paul de Leeuw, Frans Pollux en Ellen ten Damme. Van Guus Meeuwis, Paul van Vliet, van Maan, Ricky Koole en Giovanca. Iedere woensdagmiddag op een voetstuk, dans mee op de golven!

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 15. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl