Column Bert Kranenbarg: Op gevoel

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Schrijf je aanelkaar aanelkaar of juist niet aanelkaar, dus aan elkaar. Zo maar (of zomaar?) een vraag waar ik me het hoofd over breek op dit moment. Want zaterdag ga ik met de billen bloot als ik bij De taalstaat van Frits Spits mag aanschuiven voor het Groot Dictee (toch? of Diktee?) der Nederlandse taal. Of moet het Nederlandse Taal zijn, dus twee keer een hoofdletter?

Moeilijke woorden zitten er niet in, belooft Wim Daniëls. Deze taalkundige is ook dit jaar de dictee-schrijver/diktee-schrijver, of zonder streepje? Ehm… de schrijver van het geheel. Geen dag zonder taal in mijn werk. En ook tijdens mijn opleiding Franse Taalen Letterkunde (of toch Franse taal- en letterkunde?) was taal uiteraard dagelijkse kost. Ja, ook de Nederlandse taal. Want schrijffouten in je Nederlandse vertaling van een Franse tekst leverde je puntenaftrek op. Leverde? Nee, leverden toch? Puntenaftrek, punten aftrek of puntenaftrek?

Ik had me voorgenomen volledig te vertrouwen op mijn taalkennis en taalgevoel en me verder niet voor te bereiden door het Groene Boekje te bestuderen of de Dikke van Dale (Dikke Van Dale?), die eigenlijk het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal heet. Het is om sjacherijnig van te worden. Nee, chagrijnig toch? Oh uitdaging! Maar de juryleden krijgen het het lastigst, want die moeten mijn handgeschreven epistel gaan corrigeren. Misschien moet ik dat maar gaan oefenen, leesbaar schrijven!

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 47. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl