Column Bert Kranenbarg: Oscar

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: een emotionele radio-oproep voor Oscar. “Alleen een stamceltransplantatie kon hem redden.”

Op NPO Radio 5 maken we radio vóór en ook mét onze luisteraars. Iedere middag in mijn programma Bert op 5 zet ik de telefoon open voor luisteraars. Soms zijn er dan verhalen waarmee je het verschil zou kunnen maken. Zo belde laatst Jacqueline. Zij was voor Oscar, de 23-jarige zoon van een vriendin, op zoek naar iemand die half-Indonesisch bloed heeft.

Oscar was voor de tweede keer getroffen door leukemie en alleen een stamceltransplantatie kon hem redden. Die moest dan wel binnen vier weken plaatsvinden. Er zijn te weinig orgaandonoren, maar het tekort aan stamceldonoren is nog groter. En als het gaat om ‘moeilijk bloed’ wordt het helemaal zoeken naar een speld in een hooiberg.

Jacqueline riep luisteraars op zich aan te melden. En dat deden ze! Ze kregen direct de volgende dag een testsetje thuisgestuurd om te bepalen of ze geschikt zouden zijn als donor. Jacqueline wist ook een stuk in de krant te krijgen en ging met andere bevlogen vrijwilligers Indonesische markten af, op zoek naar donoren. De tijd was de grootste vijand.

Via een Facebookgroep werd iedereen op de hoogte gehouden. Wat fantastisch dat dat allemaal zo snel op te tuigen is tegenwoordig. Ondanks alle kritiek is Facebook toch ook echt een instrument dat mensen bij elkaar brengt. En emotie laat delen. Want nog geen twee weken na de oproep las ik daar dat Oscar het niet gehaald heeft. Zo verdrietig.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 14. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.