Column Bert Kranenbarg: Spannende thriller

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: een spannende thriller

‘De brand in het landhuis’. Als de cijfers niet liegen hebben veel mensen daar van gehoord. Want op de radio is heel veel reclame gemaakt voor deze zesdelige serie die als podcast te beluisteren is. En ik hoorde de maker vertellen dat zijn serie meer dan 250-duizend keer gedownload is, grote kans dat daar ook NCRV- gidslezers bij zitten. Ik heb de zes afleveringen gedownload en in één ruk uitgeluisterd.

Het is een fascinerend verhaal. Het heeft alle ingrediënten van een spannende thriller in zich: een geheimzinnig landhuis, een onaardige eigenaar, tientallen schilderijen, een huisvriend, gouden munten, een kunstdetective en die brand. Acteur en theatermaker Simon Heijmans probeert te ontrafelen wat er nou precies gebeurd is. Hij kent het landhuis van vroeger omdat hij er als klein jongetje in de buurt woonde.

De podcast is een verslag van zijn zoektocht naar de waarheid. Hij had er ook een theatervoorstelling van kunnen maken, een boek of een film, maar in deze vorm kon hij zijn verhaal het best kwijt, vertelt hij. Die vorm vind ik prachtig en heel erg geslaagd, hij heeft mooie teksten, een goeie toon van vertellen en waar nodig gebruikt hij muziek. Het klinkt als een doorwrochte nieuwsdocumentaire. Ik nam alle conclusies dan ook voor waar aan, maar heb ondertussen van verschillende kanten gehoord dat lang niet alles feitelijk juist is. Simon speelt journalist, maar is het niet. Goed geacteerd!

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 10. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden