Column Bert Kranenbarg: Toevallig

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: toevalligheden.

De columns van Simon Carmiggelt vond ik altijd prachtig. Kronkels, van die kleine verhaaltjes waarvan je denkt: is dat echt zo gegaan? Sylvia Witteman kan er ook wat van in De Volkskrant. Té toevallig wat zij altijd meemaakt, gaat vaak door me heen.

Maar nu zat ik zelf op een zonnige zaterdagmiddag op het terras in een park in Rotterdam. Naast ons streek een gezin neer met drie kinderen. Het gesprek kwam op Oud en Nieuw, de vraag was of de kinderen dat op hun kamer in Rotterdam wilden vieren of bij paps en mams thuis. Ik hoefde niet mijn best te doen om de afwegingen te horen, die rolden luid en duidelijk over tafel. “Saai”, werd gezegd. “Zeker televisiekijken”, zei een ander. “Bah, spelletjes doen”, concludeerde nummer drie. Ze hadden er geen zin in. En vader en moeder deden ook weinig moeite om het oud en nieuwfeest bij hen thuis aan te prijzen, helemaal geen moeite eigenlijk.

Gek, dacht ik, wij zouden toch proberen het zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Altijd gezellig, allemaal thuis. Aan het tafeltje naast ons trokken de ouders de conclusie: “Dus jullie komen niet?” Direct daarna keken ze elkaar lachend aan en zeiden: “Yes, dan gaan wij samen naar New York.” De kinderen wisten niet hoe snel ze moesten roepen dat ze dan natuurlijk mee wilden. Bij Carmiggelt en Witteman zou ik het niet geloofd hebben, maar dit is echt gebeurd.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 46. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl