Column Bert Kranenbarg: Verliefd

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: verliefd zijn.

Het is 36 jaar geleden dat mijn ouders mij, met een grote kar achter de auto, naar Groningen brachten. Daar ging het gebeuren: op kamers, studeren, leven! Ik ging Frans studeren omdat ik graag het onderwijs in wilde, maar diep in mijn hart wist ik zeker dat ik het allerliefst bij de radio wilde werken. Dat magische medium dat geluid uitzond bij de beelden die je zelf in je hoofd maakte.

Ik was geloof ik echt verliefd op de radio. En dat ben ik nog steeds. De radio die steeds weer anders kleurt, door het verhaal dat je hoort of door de muziek die gedraaid wordt. In mijn studententijd vanaf 1983 was dat veel Nederlandstalige muziek. Er was een enorme hitgolf aan Nederlandstalig repertoire. De Dijk, Doe Maar, Het Goede Doel, Toontje Lager, Klein Orkest, Kadanz, De Frank Boeijen Groep en ook Splitsing. En die laatste is een op een verbonden met mijn studententijd.

Het was een Groningse band die een beetje voet aan de grond kreeg op de Nederlandse radio. Hits werden het niet, maar je hoorde ze wel veel met ‘Recht uit het hart’ en het nog bekendere ‘Wind en zeilen’. Iedere zomer duikt die titel weer op, waardoor ik iedere zomer in gedachten weer even terug ben in mijn fantastische studentenstad Groningen. Deze NCRV-gids is dus een juweel voor me, die ga ik heel goed bewaren!

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 28/29. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl