Column Bert Kranenbarg: Zomergast

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: Zomergasten. “Ik denk dat ik zou kiezen voor een stukje Wie van de drie.”

Als thuisblijver heb ik deze zomer het voorrecht dat ik alle afleveringen van Zomergasten kan zien. Dat is een genot omdat Janine Abbring presenteert. Ze doet het geweldig! Ze is een perfecte gastvrouw, een begenadigd interviewer en een heel fijn mens dat de hoofdgast op soepele wijze meevoert door de avond. Voorlopig hoogtepunt is de uitzending met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Bijna een miljoen andere kijkers genoten met mij.

Terwijl ik iedere zondagavond kijk naar de fragmenten die de gast heeft gekozen, gaat er onwillekeurig ook door mijn hoofd welke televisie ik zou willen laten zien. De vrijlating van Nelson Mandela, de val van de Muur, misschien iets van 9/11? Sleutelmomenten in de geschiedenis waar je een goed gesprek over kunt voeren? Nee, ik denk het niet.

Ik denk dat ik zou kiezen voor een stukje Wie van de drie met Herman Emmink en het panel met Albert Mol, Martine Bijl, Kees Brusse en Sonja Barend. Eh, Mies mag zeker niet ontbreken: In de hoofdrol van Mies Bouwman. Koos Postema en Harmen Siezen met een olympische ontbijtuitzending.

Een stukje van het programma Tineke dat ik vaak met mijn moeder keek, wil ik er ook in. Een oud Journaal, voor het decor van toen. Zeg ‘ns Aaa, Swiebertje. En ik zou eindigen met een programma van nu: We zijn er bijna!. Iedere maandagavond weer bingo, kneuteren met caravan en camper. Daarmee is elke thuisblijver tóch op vakantie.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. ‘Zomergast’ staat in de NCRV-gids van week 32-33. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.