Column Joris Linssen: Aanbellen

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Dezer dagen worden de eerste twee seizoenen van mijn tv-programma Boeddha in de polder herhaald. Elke werkdag om 19.45 uur op NPO 2. Ondertussen ben ik druk met de opnames voor het derde seizoen van deze zoektocht naar spiritualiteit, dat aan het eind van dit jaar wordt uitgezonden.

Een aardig onderdeel van het programma is de rubriek waarin ik aanbel bij mensen die een boeddhabeeld in de tuin of in de vensterbank hebben staan. Soms is dat op afspraak na een tip van de redactie, andere keren spontaan.

Niet zelden blijkt dat er een heel verhaal achter zo’n beeld zit. Zo kwam ik van de week terecht bij een man die in zijn achtertuin een grot heeft uitgegraven, waar hij de pijn van zieke mensen verlicht met healings. Een paar uur later zat ik te praten met een vrouw die een bijna-doodervaring heeft gehad en nu mensen helpt die bang zijn om te sterven. Iets verderop sprak ik een vrouw die het boeddhabeeld achter het raam had gekregen van een vriendin, in de tijd dat ze depressief was.

Maar het gebeurt ook dat mensen zo’n beeld gewoon heel mooi vinden en het in de aanbieding bij het tuincentrum hebben gekocht. Waar ik achter ben gekomen in de ruim twee jaar dat ik hier nu mee bezig ben, is dat in Nederland heel veel mensen op zoek zijn naar zingeving en spiritueel houvast. En het is mooi om met deze serie wat inspiratie te kunnen bieden.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 20. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl