Column Joris Linssen: Compassie

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Wat een bizarre week! Na maandenlange voorbereiding knallen we er vanaf maandag twee series uit: Boeddha in de polder en Joris’ kerstboom. In de zomer was ik al aan het filmen voor mijn spirituele ontdekkingsreis en deze maand reisde ik het hele land door met mijn kerstboompje onder de arm.

Het lijken nogal uiteenlopende programma’s, maar er is zeker een gemene deler: compassie. Dat is het belangrijkste ingrediënt van deze twee levensbeschouwelijke series. Joris’ kerstboom heeft zich in de twaalf jaar van zijn bestaan ontwikkeld tot een humaninterestjaaroverzicht. De persoonlijke verhalen achter het nieuws van afgelopen jaar, afgewisseld met kleine, ontroerende verhalen aan de grote kerstboom in ’s-Hertogenbosch en Dokkum.

De tweede reeks van Boeddha in de polder zit ook boordevol levensverhalen en inspiratie. Een paar hoogtepunten van komende week zijn de inzichten van zangeres Wende Snijders en het liefdevolle verhaal van René van Collem, oud-drummer van Doe Maar.

Wende vond haar inspiratie terug na een retraite op een eenzame berg en ging daarna jonge artiesten helpen. En René overwon een dertig jaar lange verslaving aan heroïne dankzij spiritualiteit en de liefde. Tijdens een healing-sessie werd hij verliefd op de vrouw die hem behandelde. En zij op hem. Aanvankelijk was het een grote uitdaging voor Margaretha, want René was niet te vertrouwen. Toen hij op haar voorwaarden eenmaal afgekickt was, streek ze over haar hart en nu runnen ze samen hun praktijk. Echte liefde en compassie. Ik wens u alvast een inspirerend Kerstfeest!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 51. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl