Column Joris Linssen: Hulpboeren

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Out of Office. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Omdat de uitzendingen van Out of office aan de late kant zijn, kijken de hulpboeren uit de serie de afleveringen pas de dag erna. Het leuke is, dat ze dat dan samen kunnen doen. Ik ben laatst naar de zorgboerderij gereden voor de derde aflevering. Boterhammetjes mee en kijken maar.

Het was erg leuk om de hulpboeren weer te zien. De altijd vrolijke Rick, die samen met zijn maat Sjoerd lachend kwam aanlopen. De ontroerende Robin, die me een onhandige omhelzing gaf. Ook de begeleiders keken mee naar het grote scherm in de kantine boven de paardenbak. Je kon een speld horen vallen, zo geconcentreerd bleken we met zijn allen onze eigen avonturen te volgen.

Voor de hulpboeren is het een aparte gewaarwording om opeens bekend van tv te zijn. Ze worden herkend in de supermarkt of bij de bakker. Ze genieten er met volle teugen van, maar blijven verder heel normaal doen.

Ik vertelde dat we veel reacties krijgen van kijkers en las er een paar voor. ‘Mijn vrouw en ik hebben beide een burn-out gehad en wij vinden het geweldig om te zien hoe de hulpboeren zo’n goede invloed hebben op de vijf mensen met een burn-out.’ En een andere: ‘Als mensen toch eens zouden weten hoe bijzonder deze mensen zijn, dan zou de wereld op slag een andere kleur krijgen.’ En: ‘Wat een fantastische hulpboeren die ons heel veel leren.’ Ach ja, verzuchtte Rick, dat klopt. Maar nu gaan we de paardenstallen uitmesten.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 14. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl