Column Joris Linssen: IJsbad

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

We begonnen de draaiperiode van Boeddha in de polder 2 met een kick off. Een feestelijk teamuitje waarin we vergaderden over toekomstige onderwerpen en vierden dat we nog een reeks mogen maken. Net als afgelopen jaar wordt het een vijfdelige serie over spiritualiteit in Nederland, die in de laatste week van het jaar dagelijks wordt uitgezonden. De eerste reeks wordt deze zomer herhaald, momenteel elke zaterdagmiddag, en in juli nog een keer op zondagmiddagen.

In het programma spreek ik BN’ers die verrassend spiritueel blijken te zijn. Zo mediteer ik met Gertjan Verbeek, de macho voetbaltrainer met een spiritueel randje. Ik portretteer bijzondere Nederlanders, zoals Sherab, die in een Fries gehucht een Tibetaanse tempel beheert. En ik onderga allerlei spirituele rituelen. Ik doe mee aan een mannencirkel met familie-opstellingen. En ik neem tot twee keer toe een ijsbad. Dat is heel leerzaam en heilzaam. Je kijkt hoe je, via je ademhaling, acute stress kunt beteugelen. Een belevenis, die ik iedereen kan aanraden.

Bij ons teamuitje kregen mijn collega’s ook de kans om in het diepe te springen. Een voor een betraden we het opblaasbadje vol klotsende ijsblokjes. De koude klap opvangend met diep uitblazen en steeds meer over je buik ademen. Het was echt mooi om te zien, hoe de een na de ander deze uitdaging aanging, gesteund door de stille aanmoediging van de rest er omheen. Iedereen vond het een intense en bijzondere ervaring en we kwamen er echt als doorgewinterd team uit!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 26+27. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl