Column Joris Linssen: In het licht

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Out of Office. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Geweldig nieuws uit Canada. Via Facebook kreeg ik een berichtje van Anneke Kassies-Bisschop. Zij emigreerde in 1998 met haar man en vijf jonge kinderen naar de stad Lacombe, boven Calgary. Ze moesten in Nederland stoppen met hun melkveebedrijf. Anneke zegde haar baan als verpleegkundige op en ze pakten het hele boeltje in om naar Canada te verhuizen. Kennelijk bleven ze wel kijken naar de Nederlandse televisie, want Anneke raakte in de ban van Joris’ Kerstboom.

Twee jaar geleden stuurde ze me trots foto’s van de Canadese versie van onze liefdesboom. Bij de kerk midden in de stad staat elk jaar een kerstboom waar mensen iemand in het licht komen zetten. ‘Lift someone into the light’ klinkt het daar. En het levert bijzondere verhalen op. Zo herinnert Anneke zich nog goed hoe een moeder haar zoon, die kort daarvoor was overleden aan covid, in het licht kwam zetten. Ze was dankbaar voor de mogelijkheid.

Een ander verhaal dat indruk maakte, ging over een motel-eigenaar. Deze vrouw had na de overstromingen in British Columbia haar motel gratis opengesteld voor gedupeerden en ze opgevangen met warme maaltijden en onderdak. Ze werd in het licht gezet. Ook kwam er een meisje van vier dat vertelde dat ze Linda wilde eren. Was het haar juf? Nee. Misschien haar zusje? Nee, dat is mijn hond, had het meisje met een serieus gezicht gezegd. Allemaal herkenbare verhalen.

Ook dit jaar staat de Canadese Joris’ Kerstboom weer te stralen bij St. Andrew’s United Church.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 48. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl