Column Joris Linssen: Knutselclub

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Als Sinterklaas het land uit is, beginnen de opnames voor Joris’ kerstboom. Via onze website kunnen mensen zich opgeven voor het programma. En dan kom ik langs om te horen wie zij in het licht willen zetten.

Lang, lang geleden, toen corona nog een Mexicaans biertje was, deden we het heel anders. In verschillende steden stond een grote kerstboom, waar omheen mensen zich spontaan verzamelden. In het paviljoen naast de boom was het gezellig druk met mensen die de foto van een dierbare die ze meegebracht hadden, in een fles konden doen. Een leuke knutselclub, waar mensen die foto zo mooi mogelijk probeerden te versieren met glitters en sterretjes, om hem daarna in de boom te hangen. Ondertussen konden ze hun verhaal kwijt.

Het knutselteam stond onder leiding van de charmante en meelevende Marjan, de liefste vrouw op aarde. Als zij een verhaal hoorde dat geschikt was voor televisie, gaf ze mij een seintje. Maar ze had voor iedereen een oor, ook voor mensen die niet voor de camera wilden. Rond de boom stonden altijd mensen te kijken naar alle foto’s met een verhaal. Er hing een troostrijke, bijna devote ambiance. Mensen raakten met elkaar aan de praat. Het was de ultieme kerstsfeer, zeker in ’s-Hertogenbosch en Dokkum.

Nu dit vanwege allerlei maatregelen niet kan, ga ik dus naar de mensen toe. Dat is ook heel bijzonder, maar ik vind het jammer voor hen dat ze de lieve glimlach van Marjan moeten missen.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 49. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl