Column Joris Linssen: Moedig

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Out of Office. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Het is een gruwelijk beeld dat iedereen kent. Het op het strand aangespoelde lichaampje van Aylan Kurdi, een 3-jarig Syrisch jongetje. Op zijn buik ligt hij aan de vloedlijn. Blauwe kniebroek, rood hemdje. Zijn gezicht afgewend in het water. Voor oud-collega Rob Timmerman is het de foto die zijn leven veranderde.

Rob, in 2015 een tv-maker van net 40 met jonge kinderen. Uit een Vinex-wijk in Houten. Door de dramatische foto realiseert Rob zich dat hij iets wil doen. Hij stopt bij de tv en meldt zich aan als vrijwilliger bij de reddingsboten op de Middellandse Zee. En daar is hij nu al ruim zeven jaren af en aan te vinden.

Rob heeft nog altijd iets jongensachtigs, met zijn donkerblonde bos krullen en de bedachtzame zinnen die hij uitspreekt met zorgvuldige dictie. Ik luisterde naar zijn bezorgde stem in een podcast, die hij samen met Laura Stek maakte over zijn reddingswerk. Waar is Sarah? is een zesdelige serie die gaat over hun zoektocht naar een baby’tje dat Rob uit zee redde op zijn eerste tocht. Het kindje werd als een groezelig pakketje, over de hoofden van de drenkelingen heen, vanuit een zinkende rubberboot in zijn handen geduwd.

Een spannende zoektocht, die je als luisteraar ook meeneemt naar de keiharde wereld van vluchtelingen vol detentiekampen, verkrachtingen, pushbacks en verdrinkingsgevaar. Zeer de moeite waard om te beluisteren en je weer te realiseren dat vluchtelingen mensen zijn. Mensen die als ze geluk hebben, een moedige man ontmoeten met donkerblonde krullen.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 8. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl