Column Joris Linssen: Natuurreis

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Waar een tv-programma toe kan leiden: Als u dit leest zit ik, als het goed is, in Zweden. Ik ben daar voor een natuurreis met Aljo, die ik portretteerde in Boeddha in de polder.

Een jaar terug begeleidde Aljo mij bij een solo-quest. Ik bivakkeerde twee dagen en nachten alleen in een bos in Drenthe. Hoe kort dat ook was, het bracht me echt terug naar mezelf en maakte me bewust van de natuur om mij heen. Toen ik hoorde dat Aljo ook reizen organiseert naar de verlaten bossen van Zweden, heb ik me aangemeld. En nu ga ik met zes mensen die ik niet ken op weg naar dat prachtige land. Deze keer zonder camera.

Eerst met de trein naar Kiel, waar ik de groep zal ontmoeten en vanaf daar samen op de veerboot. Vanuit Gotenburg met de bus naar het noorden en daar begint ons avontuur. We verplaatsen ons in kano’s en zullen vijf nachten slapen onder zeil in de openlucht. We hopen op goed weer, oneindige sterrenhemels, misschien zelfs het noorderlicht. ’s Avonds aan het kampvuur zullen we wolven horen huilen en diepe gesprekken voeren met elkaar. En als we geluk hebben ontmoeten we een eland. Dat schijnt magisch te zijn.

Het wordt een week zonder telefoon, zonder badkamer, zonder gewoontes. Uit je comfortzone, noemen de mensen die ik spreek voor Boeddha in de polder dat graag. Na deze trip gaan we verder met de montage van een nieuw seizoen vol inspiratie.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 38. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl