Column Joris Linssen: Domino-effect

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week gaat dat over hilarische momenten op Schiphol.

Mocht u de komende tijd op Schiphol zijn, dan moet u er eens op letten: het gevecht dat sommige mensen leveren met hun karretje als ze de loopband omhoog nemen. De vertrekhallen zijn op de eerste verdieping en als je een wagentje gebruikt, kun je daar komen met een schuine rolband. Die bagagekarretjes zijn heel slim gemaakt: als je ze loslaat, staan ze op de rem. Dus als je naar boven gaat en het karretje naar beneden wil, hoef je het alleen maar los te laten. Maar dat voelt zo tegennatuurlijk. En daarom zien wij Schipholmensen hier een hoop bijna-ongelukken gebeuren.

Het klinkt wat sadistisch, maar het is best grappig om de capriolen te zien van reizigers die dit fenomeen niet begrijpen. Vooral in deze drukke tijden kun je zomaar hebben dat iemand, vooraan in een rij op de loopband, uit alle macht zijn zwaarbeladen karretje tegen de helling probeert te duwen, terwijl hij er bijna door overreden wordt. Met als gevolg dat hij naar achteren schuift met een hellend karretje waar niet zelden een koffer vanaf valt, waardoor mensen die hem achterop lopen bijna omvallen en naar achteren stappen, waar dan weer iemand uit alle macht zijn karretje probeert tegen te houden, et cetera. Het domino-effect.

Hoe hard wij ook roepen van: “Loslaten!”, en: “Let it go!”, de persoon in kwestie vecht dapper door totdat hij onder een hele hoop koffers en mensen verdwijnt. Ja, dat blijkt toch telkens weer het moeilijkste op Schiphol: loslaten.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 25. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl