Column Joris Linssen: Ouderwets

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Het is Boekenweek. En dat wordt voluit gevierd. Wie had dat gedacht, een jaar of tien, twintig geleden? Dat er nog boeken gelezen zouden worden? En dat er nog televisie zou worden gekeken? Zo’n beetje alle ‘oude media’ zijn doodverklaard de afgelopen decennia. Maar ze zijn springlevend. Natuurlijk, er worden nieuwe vormen bedacht. Luisterboeken, e-books, digitale kranten, podcasts en ga zo maar door. Maar toch blijven de oude dragers in zwang.

Zelf houd ik erg van een fysiek boek. Zodat ik in één oogopslag kan zien waar ik ongeveer zit. En van een echte krant. Van de geur van papier en inkt. Met de crises van deze tijd, corona, Oekraïne, merk ik ook weer hoe fijn ouderwetse televisie is. Het Journaal, Nieuwsuur. Kwaliteitsbakens in een ruwe oceaan van nieuwsgolven.

Uiteindelijk geven die antieke mediavormen een sensatie waar we niet zonder kunnen: samen een film kijken in de bios, met andere mensen. Samen met een paar miljoen anderen een serie als Boer zoekt vrouw volgen. Dat zijn zaken waar de onlinewereld niet aan kan tippen.

Door corona kwamen we terecht in een digitale dwangbuis van veelal thuiswerken en afstand houden. Het is lastig om de draad weer op te pakken. Ik merk het ook aan de nog tegenvallende toeschouwersaantallen in de theaters. Maar de blijheid van de mensen die wel komen, geeft aan dat dat precies is wat we nodig hebben: terug naar de schouwburg, samen televisiekijken en echte boeken lezen!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 15. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl