Morisaki’s boekwinkel, De boekhandel in de bergen, Het verhaal van de kat die boeken wilde redden, De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar

Wanneer haar vriend het uitmaakt om te trouwen met een ander, slaat Takako een nieuwe weg in en gaat haar oom helpen in zijn antiquarische boekwinkel.

Het boek

Het zit de vijfentwintigjarige Takako niet mee. Wanneer haar vriend (en collega) het uitmaakt om te trouwen met een ander, neemt ze ontslag. Het telefoontje van haar oom Satoru komt daarom als geroepen. Takako slaat een nieuwe weg in en gaat haar oom helpen in zijn antiquarische boekwinkel. In ruil voor haar hulp mag ze boven de winkel wonen. Daar vindt ze troost in het lezen van boeken en komt ze op krachten. De band tussen haar en haar oom wordt steeds hechter gedurende haar verblijf. Takako helpt hem zich te herenigen met zijn vrouw, van wie hij is vervreemd. Vervolgens zet een ontmoeting in een koffietentje Takako’s leven weer op zijn kop.

De schrijver

Satoshi Yagisawa (Chiba, 1977) debuteerde met Morisaki’s boekwinkel. Het werd onmiddellijk een bestseller. Het is in Japan verfilmd en won de Chiyoda Literatuurprijs in 2008.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Morisaki’s boekwinkel

Citaat

‘Als je het boek uithebt, wil je ook zo’n winkeltje beginnen’

Boekentips

Alba Donati: De boekhandel in de bergen

Tegen alle adviezen in vertrekt Alba Donati naar Lucignana, haar geboortedorp in Toscane, om daar, omgeven door bos en bergen, haar eigen boekhandel op te richten. Overdag staat ze in de winkel, ’s nachts heeft ze eindelijk tijd om te lezen in de boeken van onder andere Annie Ernaux en Pia Pera. Het is nooit te laat een droom te verwezenlijken. In haar dagboek beschrijft ze hoe ze de boeken selecteert en een naam opbouwt. Maar al na een maand breekt er een brand uit in de winkel. Met de steun van haar dorpsgenoten en jeugdvrienden komt ze er weer bovenop. Vloeiend en beeldrijk rijgt ze deze gebeurtenissen aaneen met dorpsverhalen, natuurbeschrijvingen en gedachten over de beste boeken, inspirerende auteurs en de memorabelste personages.  Komt ze over een bran

Uitgeverij Cossee 272 blz. € 22,99 (e-boek € 12,99)

Sosuke Natsukawa: Het verhaal van de kat die boeken wilde redden

De verlegen middelbare scholier Rintaro brengt veel tijd door in de tweedehandsboekhandel van zijn opa, de Natsuki Boekhandel. Als zijn opa overlijdt, erft hij de kleine winkel die verstopt zit in een achterafstraatje. Rintaro staat op het punt de boekhandel voorgoed te sluiten, tot er op een dag een kat verschijnt. Tot Rintaro’s grote verbazing blijkt de kat te kunnen praten. Hij overtuigt Rintaro om hem te helpen boeken vn de ondergang te redden. Samen komen ze voor vier verschillende uitdagingen te staan. Zal het ze lukken, of zijn het juist de boeken die de mens beschermen?

Uitgeverij Signatuur 192 blz. € 22,99 (e-boek € 9,99, luisterboek € 13,99)

Gabrielle Zevin: De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar

Het leven zit A.J. Fikry niet mee. Zijn vrouw is overleden, de omzet van zijn boekhandel daalt zienderogen, en nu is zijn kostbaarste bezit, een zeldzame dichtbundel, uit zijn woning ontvreemd. Zelfs de prachtige boeken waarmee hij zich dagelijks omringt, geven hem geen plezier meer. Langzaam maar zeker zakt Fikry weg in een isolement waaruit zelfs de charmante Amelia, vertegenwoordiger van een kleine uitgeverij, hem niet kan halen. Als op een dag een mysterieus pakket in zijn boekhandel verschijnt, krijgt Fikry de kans om opnieuw te beginnen.

Uitgeverij Atlas Contact 222 blz. € 27,49 (e-boek € 6,99)

Volgende week

Empusion van Olga Tokarczuk.