Empusion, Effi Briest, De toverberg, Dit kan pijn doen

Mieczyslaw Wojnicz neemt intrek in een kuuroord waar zich verontrustende gebeurtenissen voordoen.

Het boek

In september 1913 reist student Mieczyslaw Wojnicz vanuit Lemberg naar een beroemd sanatorium in de bergen van Pruisisch Silezië. Hij neemt zijn intrek in een herenpension, waar patiënten uit heel Europa net als in Thomas Manns De Toverberg onophoudelijk met elkaar filosoferen. Ondertussen raakt Mieczysław gefascineerd door de vele verontrustende gebeurtenissen die zich in de omgeving voordoen. Wat hij nog niet weet, is dat duistere krachten het ook op hem gemunt hebben.

De schrijver

Olga Tokarczuk (Polen 1962) is een Poolse feministische schrijfster aan wie in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur werd toegekend. Tokarczuk was oorspronkelijk psycholoog. Ze studeerde aan de Universiteit van. Haar eerste dichtbundel verscheen in 1989 en haar eerste roman in 1993 (beide niet in het Nederlands vertaald).

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Empusion

Citaat

‘Het is een heerlijk mysterieus verhaal, waarin alles gaandeweg betekenis krijgt.’

Boekentips

Theodor Fontane: Effi Briest

De zeventienjarige Effi Briest, de enige dochter van een aristocraat, wordt uitgehuwelijkt aan de veel oudere baron Geert von Innstetten. Hij is een ambitieuze man van karakter en principes, Effi kan volgens haar ouders een welvarende toekomst tegemoet zien. Maar wanneer ze zich in de benauwende sfeer van het provinciestadje Kessin bevindt waar haar man districtscommissaris is, in een huis dat haar angst aanjaagt, en haar man, die innemend en correct maar geen romanticus is, vaak voor zijn werk van huis is, begint ze zich eenzaam en verloren te voelen in dit gearrangeerde huwelijk. Tijdens een verblijf in een kuuroord ontdekt haar man dat ze een overspelige relatie heeft gehad. Ze gaat uiteindelijk aan zenuwziekte ten onder.

Uitgeverij Astoria 288 blz. € 21,99

Thomas Mann: De toverberg

De jonge Duitser Hans Castorp bezoekt zijn neef in het sanatorium in het Zwitserse Davos. Nadat een longarts een vochtig plekje op zijn long heeft geconstateerd, blijft hij er echter geen drie weken maar zeven jaar. In deze hermetische wereld wordt Hans Castorp door een aantal excentrieke patiënten, onder wie de verleidelijke Klavdia Chauchat, ingewijd in het leven, de liefde en de dood.

Uitgeverij de Arbeiderspers 928 blz. € 22,99

Stephanie Wrobel: Dit kan pijn doen

Natalie Collins ontvangt vanuit het niets een mail vanaf het retraite-eiland Wisewood. Haar jongere zusje Kit heeft zich daar teruggetrokken om in de beslotenheid van deze sekte de dood van hun moeder te verwerken. Ze dacht daar een beschutte plek en steun te vinden, maar met die mail dreigt Wisewood plots Natalies grootste geheim aan Kit te onthullen. Natalie vertrekt halsoverkop naar het eiland. En dan blijkt dat het niet zo gemakkelijk is om los te komen uit de greep van Wisewood en zijn charismatische leidster.

Uitgeverij Prometheus 368 blz. € 17,-

Volgende week

Alles wat beweegt van Susan Smit.