Arthur, Heimweeland, Het is hier zo mooi

Arthur, de koning van eens en ooit staat samen met Tolkiens In de ban van de ring aan de wieg van het fantasy-genre.

Boek van de week

Het boek

Nieuwe vertaling van de geromantiseerde bewerking van de Arthurlegende die tussen 1938 en 1958 in vier delen verscheen en nog steeds een inspiratiebron is voor het fantasygenre.

De schrijver

T.H. White (Bombay 1906 – Athene 1964) studeerde in 1928 in Cambridge af op Le Mort d’Arthur. Hij schreef sciencefictionverhalen en fantasy. White had een getroubleerde jeugd en worstelde met zijn geaardheid.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Het is gewoon zo dat er tegenwoordig niks meer te beleven is in Engeland,’ voegde sir Gawaine daaraan toe. ‘Het land is helemaal naar de ratsmodee.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Arthur, de koning van eens en ooit.

Boekentips

Heddi Goodrich: Verloren in Napels

De Amerikaanse Hedda en de Italiaanse Pietro vieren begin jaren 90 het studentenleven in een vervallen palazzo in de beruchte Spaanse wijk in Napels. Ze zijn straalverliefd op elkaar en houden alle twee van de stad, maar Pietro weet zich niet los te maken van de boerenfamilie waaruit hij afkomstig is en van het land dat zijn ouders met veel moeite voor hem hebben gekocht. En hij is al helemaal niet opgewassen tegen zijn moeder, die Hedda genadeloos afwijst. Een onvoorwaardelijke keuze voor Hedda is voor hem daarom onmogelijk, wat haar voor een dilemma plaatst: als Pietro er niet in slaagt uit de impasse te ontsnappen, moet ze op zoek naar een nieuw leven – maar dan zal ze Napels kwijtraken.

Uitgeverij Wereldbibliotheek 416 blz. €22,99 (e-book €12,99)

Mira T. Lee: Het is hier zo mooi

Miranda beschermt haar jongere zusje Lucia altijd. Lucia is slim en innemend, maar ook koppig en enorm impulsief. Als Lucia rond haar twintigste opeens stemmen begint te horen, moet Miranda haar zusje gedwongen op laten nemen. Met een scala aan medicatie komt Lucia er weer bovenop. Ondanks haar psychische aandoening ploetert ze daarna onstuimig en dapper voort. Ze leeft jarenlang groots en meeslepend en krijgt een kind, tot ze, onvermijdelijk, weer op de realiteit stuit. Miranda laat haar inmiddels zorgvuldig opgebouwde leven in de steek om opnieuw haar zus te gaan redden – maar alleen Lucia zelf kan besluiten of ze wel gered wil worden.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 318 blz. €24,99 (e-book €12,99)

Kati Naumann: Heimweeland

Een vergeten stuk Duitsland en een familiegeheim komen samen. In een zoektocht naar zichzelf zoekt Milla via geotracking naar verloren plaatsen. Midden in het Thüringer Woud stuit ze op een overwoekerd hotel, waar ze een schriftje van een jong meisje vindt. Het herbergt een familiegeheim met wortels in de DDR en uitlopers naar het heden. Het gebied rond hotel Waldeshöh was onderdeel van het niemandsland tussen de twee Duitslanden, Sperrgebiet. Bezit werd onteigend, bewoners verplaatst. Zo ook de familie Dressels, eigenaar van het hotel. Als ze na de val van de Muur terugwillen naar hun geboortegrond, blijkt de DDR het hotel en zijn bewoners al lang vergeten te zijn. Maar Milla krijgt het schriftje en het jonge meisje niet uit haar hoofd…

Uitgeverij HarperCollins 414 blz. €22,99 (e-book €13,99)

Volgende week

Bespreekt Mieke Machines zoals ik, de nieuwe roman van Ian McEwan.