Artikel 353, Het vrouwenpaleis, Petite, De markies

Voor de rechter bekent een man een moord op een vastgoedontwikkelaar. Hij vertelt over de gebeurtenissen die hebben geleid tot zijn daad.

Het boek

Martial Kermeur wordt gearresteerd voor de moord op een vastgoedontwikkelaar. Voor de rechter bekent Martial de moord en vertelt hij over de gebeurtenissen die hebben geleid tot zijn daad. De belevingswereld van Martial en de grote maatschappelijke malaise in Bretagne roepen de diepere vraag op, wie er verantwoordelijk is voor de dood van vastgoedontwikkelaar Lazenec.

De schrijver

Tanguy Viel (Brest, 1973) debuteerde in 1998 en schreef sindsdien zeven romans. Zijn werk werd bekroond met de Prix Fénéon en de Prix littéraire de la vocation.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik voelde dat zelfs de meeuwen, wit en kil als verpleegsters omdat ze nooit met hun ogen knipperen, dat zelfs de meeuwen het goedvonden.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Artikel 353

Boekentips

Laetitia Colombani: Het vrouwenpaleis

De veertigjarige advocaat Solène gaat na een burn-out vrijwilligerswerk doen in het Vrouwenpaleis, een opvanghuis voor vrouwen met verschillende problemen. Solène komt uit andere kringen dan de vrouwen daar en weet niet goed contact te leggen met de achterdochtige bwoners. Langzaam maar zeker wint Solène hun vertrouwen en krijgt haar leven een verrassende wending. Een eeuw eerder droomde Blanche Peyron als hoofd van het Franse Leger des Heils ervan onderdak te bieden aan vrouwen aan de onderkant van de samenleving; vrouwen die verstoten waren, weduwen en armen. Ze begon een krankzinnig project: het bouwen van een paleis voor hen.

Uitgeverij Ambo Anthos 224 blz. €20,99 (e-book €4,99)

Edward Carey: Petite

Het onvergetelijke levensverhaal van een wonderlijk, klein meisje voor wie niemand een stuiver gaf maar dat uitgroeide tot de beroemdste vrouw die de wereld in beelden wist te vangen: Madame Tussaud. In 1761 wordt in de Elzas een klein, onooglijk meisje geboren: Marie Grosholtz. De Zwitserse anatoom dr. Curtius neemt haar onder zijn hoede en brengt haar de beginselen bij van het werken met was. De twee komen terecht in Parijs, waar ze hun bijzondere creaties voor het eerst tentoonstellen in een wassenbeeldenmuseum. De wereld van was blijkt een gouden toekomst te hebben. Van de goot in prerevolutionair Parijs tot aan het hof van Versailles.

Uitgeverij Ambo Anthos 448 blz. € 24,99 (e-book €7,49)

Eveline Rethmeier: De markies

Markies De Rays droomde van een nieuw Frankrijk waar de adel het weer voor het zeggen zou hebben, zoals voor de Franse Revolutie. Hij verzon de wildste verhalen en stichtte een kolonie op een eiland bij Papoea-Nieuw-Guinea waar nauwelijks Europeanen waren geweest. Hij spiegelde zijn landgenoten een utopie voor: een leven van overvloed en weldadigheid waar goud, voedsel en geluk voor het oprapen zouden liggen. In september 1879 vertrok het eerste schip met kolonisten uit de haven van Vlissingen. Onder luid gezang verlieten zij de haven, op weg naar een nieuw leven. De honderden migranten kwamen terecht op een rotsachtig strand, omzoomd door een haast ondoordringbaar oerwoud, bevolkt door kannibalen die hen likkebaardend in de gaten hielden.

Uitgeverij Hollands Diep 270 blz. €21,99, e-book €9,99

Volgende week

Bespreekt Mieke na de kerstpauze Lichter dan ik van Dido Michielsen.