Bange mensen stellen geen vragen, Een man voor de zomer, De muziek van de herfst, De vrouw in het maanlicht

Dertig jaar na Renate Rubinsteins overlijden brengt Ronit Palache via deze rijke bloemlezing een ode aan haar autonome geest.

Het boek

Bloemlezing door Ronit Palache uit gepubliceerd en ongepubliceerd werk van Rubinstein, onder andere over haar pijnlijke scheiding, de oorlog, en MS.

De schrijver

Renate Rubinstein (Berlijn, 1929 – Amsterdam, 1990) was schrijver en columnist. Voor Niets te verliezen en toch bang ontving zij de Multatuliprijs 1979.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Getrouwde mensen hebben het gemakkelijk. (Tenzij ze het moeilijk hebben, maar daar gaat dit stukje niet over.)’ (uit: Bange mensen stellen geen vragen, p. 210)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Bange mensen stellen geen vragen

Boekentips

Renate Rubinstein: Een man voor de zomer

Nog een bloemlezing, dertig jaar na de dood van Renate Rubinstein, over een levenslange speurtocht naar de liefde. Van de vroege stukken die de vrijere liefde van de sixties uitbuiten en tegelijk ontleden, via de volledige klassiekers Niets te verliezen en toch bang, wanneer ze het monster van de echtscheiding in de bek moet kijken, naar haar late, scandaleuze liefde voor Simon Carmiggelt, Mijn beter ik.

Uitgeverij Atlas Contact 416 blz. €25,-

Konstantin Paustovski: De muziek van de herfst

Paustovski schrijft het liefst over onbekende mensen die hij tegenkomt: ambachtslieden, herders, veerlui, boswachters, en over zijn grootste vrienden: de dorpskinderen. Altijd is zijn proza romantisch gestemd. De lezer volgt Paustovski door de diverse en weidse Russische landschappen, waartegen in steeds andere tinten en tonen de weemoed, de poëzie, de meeslependheid van het leven wordt beschreven. Paustovski lezen is Rusland leren kennen, maar in de vertaling van Wim Hartog is het evengoed een onderdompeling in de schoonheid van de Nederlandse taal. De muziek van de herfst bestaat voor het overgrote deel uit nooit eerder in het Nederlands verschenen verhalen.

Uitgeverij Van Oorschot 656 blz. €39,50

Herman Pieter de Boer: De vrouw in het maanlicht

Een selectie uit de vele bundels als De vrouw in het maanlicht en andere zonderlinge verhalen en Het damesorkest en andere stadsverhalen. De verhalen spelen zich veelal af in een geheimzinnige, mystieke, soms ook boertige sfeer en zijn doorspekt met griezelige en humoristische fantasieën. Een genot voor alle lezers met smaak en verbeeldingskracht!

Uitgeverij Podium 240 blz. € 21,50 (e-book €6,99)

Volgende week

Leest Mieke De prijs van het bestaan van Deborah Levy.