De atlas van overal, Breng me thuis, Dit leven is van jou, Herkomst

Een man in het Turkije van de jaren 60 zet zijn schrijversdroom opzij en verhuist naar Nederland.

Het boek

Een man in het Turkije van de jaren 60 zet zijn schrijversdroom opzij en verhuist naar Nederland. Zijn zoon wordt wél schrijver en verhuist naar Amerika. Als hij zelf kinderen krijgt, ontstaat de behoefte het verleden van zijn vader te onderzoeken.

De schrijver

Deniz Kuypers (Hengelo, 1981) studeerde Engelse Letterkunde aan de UvA. Hij woont sinds 2002 in San Francisco. In 2013 debuteerde hij met Dagen zonder Dulci. Hij werkte o.a. als vertaler, leraar en journalist. Hij schrijft al jaren korte verhalen en bracht twee muziekalbums uit onder de naam Birdheart.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ondanks de warmte en de zon trof de boerderij hem als een kille plek vol verdriet, vergane dromen en oude spoken’. (p.162)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van De atlas van overal

Boekentips

Nando Boers: Breng me thuis

Twee jonge ouders zoeken naar houvast in een land dat gestaag aan hun liefde vreet. Ze vertrokken uit Nederland, op zoek naar een nieuw leven aan de andere kant van de wereld. Maar zo liep het niet. Jaren later stapt hun in Australië geboren zoon bij zijn vader in de auto voor een roadtrip. Het is enorm heet en er woeden heftige bosbranden, onderweg komen vader en zoon voor een aantal levensvragen te staan. Waaronder: wie was Mom? Waarom heeft ze Australië verlaten? Wat was de rol van Dad? En wanneer mag je het land waar je woont je eigen land noemen? De personages worstelen met ontworteling, integratie, wanhoop, acceptatie en genoegdoening. De roadtrip is veelomvattend en de uitkomst is lang ongewis.

Uitgeverij Ambo|Anthos 304 blz. blz. €21,99 (e-book € 12,99)

Tatia de Rosnay: Dit leven is van jou

De achttienjarige, introverte Martin Dujeu woont met zijn vader in het gegoede 15de arrondissement van Parijs. Zijn moeder is op jonge leeftijd overleden en met zijn vader heeft hij een slechte band. De enige twee liefdes in Martins leven zijn zijn hond en literatuur. Tot hij op een ochtend Célestine ontmoet, een dakloze dame die haar toevlucht heeft gezocht in een portiek in zijn straat. Wat begint als een ontmoeting vol vooroordelen, groeit uit tot een hechte vriendschap tussen twee mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, maar een gedeelde passie ontdekken. De zware winter blijkt echter te veel voor Célestine en vanuit het ziekenhuis wil ze Martin nog één keer bedanken, op een wel heel bijzondere manier…

Uitgeverij Ambo|Anthos 256 blz. €21,99 (e-book €12,99, luisterboek 13,99)

Sasa Stanisic: Herkomst

De autobiografische roman is een boek over de eerste toevalligheid in onze biografie: ergens geboren worden. En over wat er daarna gebeurt. Het is een boek over taal, jeugd en vele zomers. Eén familie staat symbool voor een van de roerigste perioden uit de naoorlogse geschiedenis. Deze autobiografische roman gaat over de vlucht van Stanišic en zijn ouders van Višegrad in het voormalige Bosnië en Herzegovina naar Duitsland in 1992. Minutieus ontleedt Stanišic wat er is voorgevallen tijdens die vlucht en zet hij zijn familiegeschiedenis uiteen.

Uitgeverij Ambo|Anthos 368 blz. €23,9 (e-book €9,99)

Volgende week

Leest Mieke Ik ben een eiland van Tamsin Calidas.