De diepst verborgen herinnering van de mens, Middernachtbibliotheek, Tussen de regels, De schaduw van de wind

De zoektocht naar de verdwenen schrijver van een verloren gewaande cultklassieker is verweven met de complexe erfenis van het kolonialisme.

Het boek

De zoektocht naar de verdwenen schrijver van een verloren gewaande cultklassieker is verweven met de complexe erfenis van het kolonialisme.

De schrijver

Mohamed Mbougar Sarr (Dakar, 20 juni 1990) is een meermaals bekroonde Franstalige schrijver uit Senegal. Hij studeerde in Parijs. Hij debuteerde in 2014.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘De literatuur, wat overbleef en altijd zou overblijven, was de literatuur.’ (P. 401)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De diepst verborgen herinnering van de mens

Boekentips

Matt Haig: Middernachtbibliotheek

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?
Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.

Uitgeverij Lebowski 320 blz. € 21,5 (e-book € 7,99)

Donna Leon: Tussen de regels

Commissario Guido ontvangt een vreemd telefoontje van de directeur van de Venetiaanse bibliotheek; er zijn kostbare pagina’s gestolen uit enkele zeldzame boeken. Alle sporen leiden naar een Amerikaanse professor die onderzoek deed naar de werken. Maar de man is vertrokken en blijkt onvindbaar.

Uitgeverij Cargo 272 blz. e-book € 6,99

Carlos Ruiz Zafón: De schaduw van de wind

In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar de geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neem Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven voor een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver. En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.

Signatuur 560 blz. €15,99, e-book € 7,99

Volgende week

Mieke leest De Pool van J.M. Coetzee.