De Hollander, Winterthurm, Een fellere zon, Kyiv op de bodem van een glas

Een Nederlands patrouilleschip stuit op een verdronken wadloper.

Het boek

Een Nederlands patrouilleschip stuit op een verdronken wadloper. Het slachtoffer heeft de Duitse nationaliteit, de zandplaat bevindt zich in betwist grensgebied. De Duitse justitie eist dat het slachtoffer onmiddellijk wordt uitgeleverd. Een internationaal conflict is geboren. Rechercheur Liewe Cupido, bijgenaamd ‘de Hollander’ onderzoekt de zaak. Hoe meer Cupido te weten komt over de wadloper, hoe raadselachtiger de omstandigheden omtrent diens dood lijken te worden.

De schrijver

Mathijs Deen (Hengelo, 1962) is schrijver, inspreker van luisterboeken en radiomaker voor de VPRO. Hij studeerde Nederlands in Groningen. Uit zijn werk spreekt een fascinatie voor het water. De Hollander is het eerste boek in een reeks thrillers.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Het wad was net een enorm zwart gat, een poort naar de onderwereld… je bent wel erg klein daar in de nacht…’(p. 98)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De Hollander

Boekentips

Alexander Nieuwenhuis: Winterthur

Een man is naar Zwitserland gekomen om de geschiedenis van de Club van Rome te onderzoeken. Tijdens een wandeling in de omliggende bossen ontmoet hij Antonin. Die leidt een vrij zwerversbestaan in een hut bij Winterthur. Hij jaagt en verzamelt in het bos en haalt af en toe iets uit de prullenbak bij de supermarkt. Alexander Nieuwenhuis verweeft de geschiedenis met het persoonlijke: het verdwijnen van gletsjers, de geschiedenis van Latijns-Amerika, de onderzoekingen van Humboldt, de uitputting van onze grondstoffen. Het zijn maar enkele onderwerpen die hij aanstipt in zijn aangrijpende vertelling over een moedig mens, de wereld om ons heen, over hoe de dieren zichzelf genezen als ze ziek zijn en wat wij nog verzuimden van ze te leren.

Uitgeverij Van Oorschot 175 blz. € 20,- ( e-book €12,50)

Han van der Vegt: Een fellere zon

Tegenstellingen verscheuren Rome. Rijke magnaten die meer macht willen ondermijnen het gezag van de senaat. Een nieuwe lichting die leunt op het volk bedreigt de oude politieke garde. In de beursarena drijven tribunen handel op leven en dood, ter vermaak van het volk maar voor het financiële gewin van de grote bedrijven. In deze explosieve situatie keert Julius Caesar terug. Hij is de held van het volk, de vijand van de senaat en de hoop van magnaten. Hij is populair als bedenker van de implantaten die de Romeinse burgers sinds een aantal jaren in hun hoofd dragen. Daarmee kunnen ze overal met elkaar communiceren en toegang krijgen tot een wereld waarin ze hun fantasieën en illusies uitleven. Maar wat zal Caesar doen als hij de macht heeft?

Uitgeverij Wereldbibliotheek 414 blz. € 25,99 (e-book € 12,99)

Tobias Wals: Kyiv op de bodem van een glas

Het Borscht Hostel in Kyiv kent een bijzondere verzameling bewoners: typische, schimmige hostelfiguren zoals een uitgeweken complotdenker en wat jonge alcoholisten, maar ook een meisje dat de hele dag in een berenpak loopt. Feestend en drinkend leiden zij een bestaan van dansen op de vulkaan met onvermijdelijke erupties van vriendschap en liefde, ruzie en spijt, en geven zo en passant een fraai beeld van het leven van een groep jongeren in het Oekraïne van voor de noodlottige oorlog. Er rijst een beeld op van een stad die doet denken aan het Berlijn van de jaren 90, maar dan met veel meer wodka.

Uitgeverij Van Oorschot 192 blz. € 21 (e-book € 9,99)

Volgende week

Leest Mieke Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje.