De jaren, Deur naar de vrijheid, De onsterfelijken van Teheran, Domein van licht

Een collectieve autobiografie van onze tijd.

Het boek

Een collectieve autobiografie van onze tijd. Het vertelt het verhaal over de periode 1941-2006 in Frankrijk door de lens van het geheugen, van tegenwoordige en herinnerde indrukken, culturele gewoonten, taal, foto’s, boeken, liedjes, radio, televisie, reclame en krantenkoppen.

De schrijver

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ze heeft het gevoel dat er zich achter haar helemaal vanzelf een boek aan het schrijven is, domweg doordat ze leeft, maar er is niets.’ (p. 134)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De jaren

Boekentips

Jana Kelley: Deur naar de vrijheid

Uitgeverij Ark Media presenteert:
De nieuwe roman van Jane Kelly, Deur naar de vrijheid. In dit vervolg op Zij aan zij voedt Mia haar kinderen op in het islamitische Soedan, terwijl ze haar christelijk geloof vrijmoedig deelt. Ondertussen probeert Rania, de dochter van een rijke Soedanese Arabier, de reden te achterhalen van de plotselinge verdwijning van haar zus. Heeft Mia misschien antwoorden? Beide vrouwen ontdekken al snel dat ze door hun eigen deur naar de vrijheid moeten wandelen.

224 blz. €20,-

Ali Araghi: De onsterfelijken van Teheran

Als Ahmad tien is, verliest hij zijn vader en zijn stem. Volgens zijn overovergrootvader, die in een holle boom op het erf woont, rust er een vloek op de familie: in elke tweede generatie zal de eerste zoon onsterfelijk zijn. ‘De katten hebben er iets mee te maken,’ vertelt hij, de katten die de politieke onrust gadeslaan in de straten van Teheran waar Ahmad jaren later rondzwerft. Hij ontpopt zich van radicaal dichter tot politicus met een prijs op zijn hoofd; van straatschoffie tot vader van twee bijzonder getalenteerde dochters. Wanneer zijn vrouw hem verlaat, schrijft Ahmad een liefdesgedicht dat zo krachtig is dat het verbrandt zodra het wordt opgeschreven. Dit gedicht zal het belangrijkste wapen worden in de revolutie tegen de Sjah.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 448 blz. €24,99

Yuko Tsushima: Domein van licht

In de lente verhuist een jonge vrouw met haar tweejarige dochter naar een nieuw appartement in Tokio. Ze is net gescheiden en probeert haar werk te combineren met de zorg voor haar kind. De grote ramen van het appartement laten veel licht door, en de vrouw voelt zich bevrijd. In de maanden die volgen verliest ze echter de controle over haar leven. Ze wankelt, zekerheden verdwijnen en twijfel neemt de overhand. Ze realiseert zich dat ze aan het veranderen is, maar durft niet onder ogen te zien wat er van haar wordt.

Uitgeverij De Bezige Bij 192 blz. €19,99 (e-book €11,99)

Volgende week

De eindejaarsverloting van Miekes boekenkast.