De reizen van Gulliver, Blonde Dolly, Confituurwijk

De reizen van Gulliver wordt algemeen beschouwd als het meesterwerk van de grote Britse satiricus Jonathan Swift.

Boek van de week

Het boek

Het boek De roman was lang controversieel vanwege zijn antimaatschappelijke inhoud. Maar wie het leest om zijn kritische en correctieve bedoelingen doet het boek te kort: de fantasie en de humor en de sprookjesachtige sfeer maken het tot veel meer dan een politiek pamflet. Bovendien zijn de menselijke beperktheden, de hypocrisie, de vooroordelen en het conservatisme dat de auteur op onnavolgbare wijze aan de kaak stelt nog steeds actueel.

De schrijver

Jonathan Swift (Dublin, 1667-1745) was een Ierse schrijver en satiricus. Hij studeerde in 1692 af in Oxford. Hij werkte als secretaris en kapelaan en publiceerde diverse pamfletten. De reizen van Gulliver behoort tot de wereldliteratuur.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Van zo weinig gewicht zijn de grootste diensten die men vorsten bewijst als deze gepaard gaan met een weigering hun hartstochten te bevredigen.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De reizen van Gulliver

Boekentips

Louis de Bernières: Nog zoveel om voor te leven van

In de vroege twintigste eeuw stappen militair verpleegkundige Rosie en RAF-piloot Daniel Pitt met hun dochtertje in Southampton op de boot naar Ceylon om een nieuw leven op te bouwen en de trauma’s van de Eerste Wereldoorlog achter zich te laten. De weelderige plantageheuvels blijken weinig houvast te bieden om te kunnen ontsnappen aan de problemen aan het thuisfront. Hun wankele huwelijk wordt bedreigd door hoge verwachtingen en de hunkering naar bevredigende levensdoelen en geluk. Met de toenemende internationale spanningen en de Tweede Wereldoorlog in het verschiet zijn het roerige tijden, waarin ieder zijn onschuld verliest.

Uitg. De Arbeiderspers 334 blz. €19,99, e-book €13,99

Tomas Ross: Blonde Dolly

Faction gebaseerd op de mysterieuze prostituee Blonde Dolly. Zestig jaar na haar dood is de naam Blonde Dolly nog springlevend. Al decennia zoeken politiemensen en journalisten naar haar moordenaar. Haar moord is een raadsel, een mysterie, zoals Sebilla Niemans alias Blonde Dolly dat zelf ook was. Een prostituee aan de zelfkant van Den Haag, maar getrouwd met een violist van het gerenommeerde Residentie Orkest. Ze reisde naar Londen, Antwerpen en Parijs en overnachtte met rijke en prominente Nederlanders in chique hotels. De vragen rond haar raadselachtige dood op 31 oktober 1959 zijn nooit beantwoord. Waarom leidde de hoofdcommissaris van Den Haag zelf het onderzoek? Hoe kwam Dolly aan een fortuin aan geld en huizen? En waar is haar beruchte blauwe boekje gebleven waarin ze de namen van haar clientèle zou hebben genoteerd?

Uitg. Cargo 388 blz. €19,99, e-book €12,99

Femke Vindevogel: Confituurwijk

Marie verhuist na de dood van haar vader noodgedwongen naar een achterstandsbuurt: de gevreesde Confituurwijk. Haar nieuwe buurman, die in het dorp bekend staat als de Kroniek van de laatste kans, maakt het haar onmogelijk om te studeren voor een belangrijke auditie. Van een muzikale carrière is al snel geen sprake meer. Onthecht van alles wat ze kent, bevrijdt ze zich gaandeweg van alle verwachtingen en oefent ze zich in het nee zeggen. Tussen haar en buurtbewoonster Sam ontwikkelt zich ondertussen een complexe liefde. Confituurwijk toont dat mensen in staat zijn om zichzelf opnieuw uit te vinden, onder welke omstandigheden ook. Deze roman is een schitterende poëtische vertelling over een botsing van culturen in een Vlaamse achterstandswijk, en een ode aan de schoonheid van banale dingen.

Uitg. Van Oorschot 222 blz. €20, e-book €9,99.

Volgende week

Bespreekt Mieke Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa.