De Saamhorigheidsgroep, Om wie wij waren, Moon Tiger, Al het blauw

Bernhard Wekman kijkt terug op de jaren 80, toen hij kennismaakte met de Saamhorigheidsgroep.

Het boek

Bernhard Wekman kijkt terug op de jaren 80, toen hij kennismaakte met de Saamhorigheidsgroep. Ze volksdansten, knutselden en genoten van de natuur. Op geen enkele manier paste hij ertussen. Toch deed Bernhard alsof hun idealen ook de zijne waren omdat hij voor het eerst in zijn leven verliefd werd.

De schrijver

Merijn de Boer (Heemstede, 1982) debuteerde met de verhalenbundel Nestvlieders, waarvoor hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2012. Zijn roman De nacht (2014) kwam op de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs. Zijn roman ’t Jagthuys (2016) stond op de shortlist van de BNG Literatuurprijs. De verhalenbundel De geur van miljoenen (2018) werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat:

‘Ze moesten allemaal in foetushouding op de grond gaan liggen terwijl zij met een stok in een klankschaal roerde.’ (p. 72)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van De Saamhorigheidsgroep.

Boekentips

Gerda van Erkel: Om wie wij waren

Als ze zes zijn, komt Mila hun leven binnengestapt. Op hun drieënveertigste stapt ze er, even dramatisch, weer uit. Hun wegen scheidden zich en kruisten elkaar, maar altijd bleven zij met elkaar verstrengeld. Ook de dood en kinderen liepen onlosmakelijk met hen mee. Hun achtergrond heeft onuitwisbaar een stempel gedrukt op wie ze zijn geworden: zowel het gezin waarin ze opgroeiden als de stad waar ze thuishoorden. Antwerpen, waar de geëscaleerde multiculturele verschillen de breuklijnen in de vriendschap wisselend aftekenden of overbrugden en ook hun professionele toekomst in zwart-wit stelden. Mila’s dood dwingt de anderen de balans op te maken: wie ze geweest zijn en wie ze nog kunnen – of willen – worden. De begrafenis zal hen opnieuw samenbrengen.

Uitgeverij Manteau 320 blz. € 22,50

Penelope Lively: Moon Tiger

Een oude dame ligt in een ziekenhuisbed in Londen. Het is Claudia Hampton, schrijfster van populair-historische boeken. Ze neemt zich voor om nu, vlak voor haar dood, nog een laatste boek te schrijven over de geschiedenis van de wereld. In plaats daarvan kijkt ze terug op haar eigen leven en de mensen die daarin bepalend zijn geweest; haar broer met wie ze een intense band had, haar dochter die zo weinig op haar leek, en vooral haar grote liefde Tom, de soldaat met wie ze slechts een paar dagen kon doorbrengen.

Uitgeverij De Geus 256 blz. € 20,99 (e-book € 11,99)

Peter Terrin: Al het blauw

Simon stopt op zijn negentiende met zijn studie. Hij is zoekende en weet zich niet te verhouden tot het dorp en het eenvoudige milieu waarin hij is opgegroeid. Samen met zijn boezemvriend Marc slijt hij vele uren in Azzurra, het café van het zwembad in het nabije provinciestadje. Omgeven door de blauwe schittering van het nachtelijk verlichte water ontstaat een passionele relatie tussen Simon en Carla Binotto, de Italiaanse barvrouw, die twintig jaar ouder is. Er gaan geruchten over haar zware verleden en over John, haar onbehouwen echtgenoot. Carla en Simon, elk op een scharnierpunt van hun leven, staan voor onmogelijke keuzes.

Uitgeverij De Bezige Bij 272 blz. € 21,99 (e-book € 11,99)

Volgende week

Leest Mieke Wij zijn licht van Gerda Blees.