De Stem, De familie Wachtman, Het meisje in de witte kimono, Ik ben er niet

Amal, een vrome Somalische asielzoeker komt als oppas in dienst bij het gezin van Zelda en Bor, en ontpopt zich als een fenomenale zangeres.

Het boek

Zelda en Bor, en ontpopt zich als een fenomenale zangeres. Tijdens haar spectaculaire eerste optreden in een talentenjacht verrast Amal het miljoenenpubliek met een dramatisch gebaar dat tot een vloedgolf van bedreigingen leidt. Het gezin wordt zo meegesleurd in conflicten die hun veilige wereld voor altijd zullen veranderen.

De schrijver

Jessica Durlacher (Amsterdam, 1961) werkte als recensent en columniste. Ze debuteerde in1997 met Het geweten. In 2011 won ze de Opzij Literatuuprijs voor De held.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Vrolijk zat ze ietsje later bij ons op de bank, opgekruld, nog niet klaar om te gaan slapen, haar voeten onder zich getrokken, onze nieuwe Anne Frank.’  (p.223)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De Stem

Boekentips

Christiaan Alberdingk Thijm: De familie Wachtman

De wetenschappelijke carrière van Philip Wachtman zit in een dip. Hoe anders vergaat het zijn vriendin, de succesvolle stemactrice Freya de Koning. Maar er is een groot gemis. Freya is op haar negenendertigste nog kinderloos. Het ligt aan Philip, denkt Freya. Maar Wachtman heeft naar schatting 411 nakomelingen; het gevolg van bovenmatig praktijkonderzoek bij de spermabank van zijn vriend, dokter Dumortier. Door een uitspraak van de rechter dreigt Wachtman zijn geheim prijs te moeten geven. Achtervolgd door zijn verleden en door een studente die zegt dat ze zijn dochter is, moet hij op zoek naar zichzelf. Gaandeweg komt hij tot de conclusie dat hij niet is wie hij dacht te zijn.

Uitgeverij Ambo|Anthos 320 blz. €22,99 (e-book €11,99)

Ana Johns: Het meisje in de witte kimono

Japan, 1957. Naoko Nakamura volgt haar hart en wil enkel trouwen met de Amerikaanse soldaat van wie ze houdt. Als gevolg van die beslissing wordt ze verstoten door haar familie. Als haar geliefde niet terugkeert van een missie en zij zwanger blijkt, kan ze nergens terecht. Haar vader is onverbiddelijk: ze mag enkel terugkomen naar huis als ze het halfbloed kind dat ze draagt opgeeft. Amerika, nu. Tori Kovac vindt een brief vindt die haar leven op zijn kop zet, en die duizenden vragen oproept over haar vader, over hun familie en over wat ze dacht te weten. Ze gaat op zoek naar antwoorden, een zoektocht die naar Japan leidt. Een roman over een duistere periode in de geschiedenis van Japan. Ana Johns baseert haar bitterzoete verhaal op de ervaringen van haar vader die als Amerikaanse soldaat diende in Japan, waar relaties door beide landen actief ontmoedigd werden en de kinderen uit die relaties nergens welkom waren.

Uitgeverij de Fontein 308 blz. €20, luisterboek €14,99

Lize Spit: Ik ben er niet

De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo’s minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt. Een verhaal over toewijding en verraad, over twee mensen die op hun eigen manier gemankeerd zijn, maar die hun uiterste best doen opgemerkt te worden, lief te hebben en te leven.

Uitgeverij Das Mag 576 blz. €25,99 (e-book €14,99)

Volgende week

Leest Mieke de gedichtenbundel In mijn mand van Lieke Marsman.