De terugkeer, Een tijd voor genade, Branduren, Ruimte

Vijf jaar oud was Jennie toen haar vader de hand aan zichzelf zou hebben geslagen.

Het boek

Vijf jaar oud was Jennie toen haar vader de hand aan zichzelf zou hebben geslagen. Nu alweer twintig jaar geleden. Maar Jennie kan het verleden niet laten rusten.

De schrijver

Esther Gerritsen (Nijmegen, 1972) is een meermaals bekroonde Nederlandse (toneel)schrijver en columnist. Ze maakte haar literair debuut in 2000.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Degene met de minste herinneringen aan hem was de enige met de behoefte hem overal in te betrekken’ (p.72)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De terugkeer

Boekentips

John Grisham: Een tijd voor genade

A.W. Bruna Uitgevers presenteert:

Clanton, Mississippi. 1990. Advocaat Jake Brigance krijgt de zaak toegewezen van Drew Gamble. De puber zou een plaatselijke deputy vermoord hebben. De roep om een snel vonnis en de doodstraf is groot, maar Brigance verdiept zich in de zaak en ontdekt dat die niet zo simpel is als hij lijkt. Zijn verwoede poging de jongen van de gaskamer te redden brengt zijn carrière, zijn inkomen en de veiligheid van zijn familie in gevaar.

Paperback 400 blz €22,99

Cobi van Baars: Branduren

Een boek in twee delen. Door een geboortedag en een sterfdag komt Naomi’s familie samen in een te kleine ruimte. Uren waarin groot en klein leed door elkaar lopen en de toch al moeizame verstandhouding zwaar onder druk komt te staan. In beeldende, indringende en tegelijk ingehouden taal schetst Cobi van Baars de onderstromen van het menselijk gemoed en legt haarfijn bloot welke psychologische mechanismen er binnen een familie werken. Zo roept een universum op te roepen waarin je wil blijven maar tegelijk uit wil verdwijnen, even onontkoombaar als het leven zelf.

Uitgeverij Atlas Contact 240 blz. €21,99

 Walter van den Berg: Ruimte

Dimphy ontvlucht met haar zoon Wes het drama dat ze zelf heeft geschapen door verliefd te worden op een gewelddadige man. Die vlucht resoneert vijfentwintig jaar later in Wes’ eigen drama tijdens een lange nacht in Amsterdam. Zijn immens succesvolle zelfhulpboek heeft namelijk een noodlottig en onbedoeld effect: zijn fans nemen een ongelukkige grap te serieus met catastrofale gevolgen. In een veelbekeken tv-show maakt Wes zichzelf met nog een onhandige uitspraak volksvijand nummer 1. Hij ziet geen andere keus dan opnieuw te vluchten. Ruimte gaat over levensbepalende beslissingen en hun verstrekkende gevolgen, maar meer nog over de onderliggende oorzaken: waar ligt het daadwerkelijke begin van een drama?

Uitgeverij Hollands Diep 272 blz. €22,99

Volgende week

Leest Mieke Het laatste deel van Robert Seethaler