De tunnel, Hier is alles veilig, Hoe mooi wij waren, Voorbij, voorbij

Een ingenieur met beginnende dementie krijgt een therapeutisch baantje bij een militair project, in een hoopvolle vertelling over Israël en de Palestijnen.

Het boek

Zvi Luria is een gepensioneerde ingenieur, die zijn leven lang wegen en tunnels heeft aangelegd. Wanneer bij hem beginnende dementie wordt geconstateerd, weet zijn vrouw te regelen dat zijn opvolger bij de overheidsinstelling voor wegenbouw, Asaël Maimoni, hem als onbezoldigd assistent aanneemt. Door zijn brein actief te houden hoopt ze zijn dementie te vertragen.

De schrijver

Abraham Yehoshua (Jeruzalem, 1936) is hoogleraar literatuurwetenschap (universiteit van Haifa) bekroond schrijver, essayist en toneelschrijver, en vredesactivist.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Tot nu toe zweefde de dementie tussen hen in als een zachte en bevallige donzen bal, maar nu steekt er een pijnlijke spijker uit.’ (p. 221)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van De tunnel

Boekentips

Imbolo Mbue: Hoe mooi wij waren

Rond het dorp Kosawa aan de kust van West-Afrika boort een Amerikaanse oliemaatschappij zonder toezicht naar olie. Lekkende pijpleidingen verwoesten de akkers en kinderen worden doodziek van de giftige stoffen in het drinkwater. Beloftes om het dorp te beschermen worden nooit waargemaakt, en de lokale overheid zit volledig in de zak van de Amerikanen. Maar dan besluiten de inwoners van Kosawa terug te vechten. Vanuit het perspectief van de dorpelingen vertelt Hoe mooi wij waren wat er gebeurt als een gemeenschap in opstand komt tegen corrupte regeringen en de rücksichtslose uitbuiting door hebzuchtige multinationals. Een actuele roman waarin optimisme en wanhoop samenkomen.

Uitgeverij De Bezige Bij 496 blz. €26,99 (e-book €11,99)

Anneleen van Offel: Hier is alles veilig

Na een noodkreet van haar stiefzoon Immanuel, die ze tien jaar niet heeft gezien, vertrekt arts Lydia naar Israël. Daar aangekomen blijkt ze te laat. Er rest haar niets anders dan haar oude moederrol weer op zich te nemen en door te reizen, op zoek naar wie haar zoon is geworden. In de ontmoetingen met zijn vriendin, zijn vader en toevallige passanten reconstrueert Lydia het leven van een jongen in het leger die verstrikt raakte in een werkelijkheid groter dan hijzelf. Een roadtrip door een land onder hoogspanning. Het verhaal stelt vragen over blinde vlekken, over hoe te leven in een wereld gedomineerd door het verleden en over het verlangen om gezien te worden. Bovenal gaat het over die ene vraag die iedereen aangaat: wat hou je jezelf voor, zodat je kunt leven hoe je leeft?

Uitgeverij Lebowski 240 blz. €21,99 (e-book €9,99)

Clairy Polak: Voorbij, voorbij

De ontmoeting tussen Leo en Judith leidt tot een bijna symbiotische liefde – onverwacht, gezien hun verschillende achtergrond. Vijfentwintig jaar lang kwam daar niets of niemand tussen. Tot alzheimer zijn verwoestende werk doet. Zowel Leo als Judith vallen ten prooi aan grote verwarring. Leo’s verleden dreigt radicaal te worden uitgegumd, terwijl Judith probeert hun gezamenlijke leven voor de vergetelheid te behoeden en haar toekomst opnieuw vorm te geven. Met de moed der wanhoop en een flinke dosis zelfspot houdt ze maar net het hoofd boven water. Aan de hand van Leo’s verhalen haar eigen herinneringen probeert ze de steeds vager wordende foto van Leo’s leven weer diepte te geven en daarmee een basis te leggen om door te gaan.

Uitgeverij J.M. Meulenhoff 256 blz. €19,99 (e-book €11,99, luisterboek €14,99)

Volgende week

Leest Mieke als laatste boek voor de zomerpauze de thriller Wie niet horen wil van Nicci French.