De verlossing van Jacob Smallegange, In de sneeuw geboren, Kom verder!, De golf

Iemand met een curieuze onhandigheid zoekt naar de zin van het leven.

Het boek

Zijn pogingen tot contact met de vrouwelijke medemens leveren minder op dan die met katten, schapen, aalscholvers en ooievaars. Tot Gerard Stroband – twaalf ambachten, dertien ongelukken – een typiste inhuurt voor zijn empathische onderzoeken naar de hoge zuigelingensterfte in de negentiende eeuw.

De schrijver

Rinus Spruit (Nieuwdorp, 1946) was verpleegkundige. Daarnaast schreef hij journalistieke bijdragen voor de lokale pers in Zeeland en hij won enkele prijzen met zijn korte verhalen. Hij is ook fotograaf.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

Hij schreef als een bezetene. Al schrijvend vond hij in Smallegange een vriend en voelde hij zich minder alleen.’ (p. 101)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van De verlossing van Jacob Smallegange.

Boekentips

Wim Hofman: In de sneeuw geboren

De auteur vertelt over zijn vroege jeugd in Vlissingen en Valkenswaard. De oorlogsverwoestingen en de Ramp komen uitvoerig aan bod, gezien door de ogen van een schooljongen. Zijn verhaal is wonderbaarlijk visueel en gedetailleerd, ondanks dat Hofman zijn dagboekje niet kon raadplegen. Deze herinneringen zijn veel meer dan een simpel terugdenken aan ‘vroeger’; ze gaan zwanger van de toekomst, want het jongetje Wim wilde weten en ontdekken: ‘Je werd dan nieuwsgierig en onrustig. En je dacht: wie weet?’

Uitgeverij de Drukkery 96 blz. € 15,-

Freek de Jonge: Kom verder!

Deel 1 van de memoires van Freek de Jonge begint op een nazomerse dag in 1900 op het Zeeuwse Duiveland, als de vader van de hoofdpersoon een roeping krijgt, een persoonlijke uitnodiging van de Heere aan een veertienjarige knaap om zijn leven in Zijn dienst te stellen. Het verhaal eindigt precies eenenvijftig jaar later in Workum, een van de elf Friese steden, als de restauratie van de Grote Kerk voltooid is en de zoon van de geroepene besloten heeft het beroep als dominee naar Zaandam te aanvaarden. Wat er in die tussenliggende jaren gebeurde voert de lezer langs Terwolde, Doetinchem, Groningen en Westernieland, maakt hem/haar getuige van het wereldkampioenschap schaak, de roof van een kerkklok voor de oorlogsindustrie en de Elfstedentocht van 1947.

Uitgeverij Atlas Contact 336 blz. € 22,99 (e-book € 12,99)

Franca Treur: De golf

Bruno en Loes, schrijver en academicus, kochten enkele jaren geleden een varend woonschip met het oog op de zeespiegelstijging. Ze kregen er een zoontje, Olivier. Hoe voorbereid ze ook zijn, als het gevaar ineens uit een heel andere hoek komt, hebben ze daar geen eenduidig antwoord op. Loes gelooft in therapie, althans, in therapie voor Bruno. Bruno zelf pakt het liever drastischer aan. Wanneer Loes een studente van haar op Bruno afstuurt, wordt het de vraag of hij zijn plan ooit nog kan gaan uitvoeren. In weinig woorden laat Franca Treur in De golf haar personages worstelen met de uitdagingen van deze tijd. Er mag gelukkig gelachen worden, maar boven de zinnen hangt steeds de prangende vraag: wat zou jij in deze situatie doen?

Uitgeverij Prometheus 104 blz. € 12,50 (e-book € 7,99)

Volgende week

Tot de dood ons scheidt van Lionel Shriver.