Dit andere paradijs, Alles wat had kunnen zijn, De vrouwen van de suikerrietplantage, Het boek van vuur

Het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal over hoe een zelfgecrëerd paradijs aan goede bedoelingen ten onder kan gaan.

Het boek

Dit andere paradijs vertelt het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal van een eiland waar generaties verschoppelingen hun thuis hebben gebouwd, beginnend bij de Zwarte Benjamin Honey en zijn Ierse vrouw Patience. Ruim een eeuw later wonen hun nazaten nog steeds op Apple Island, samen met een zeer diverse groep buren. Ze zijn arm en lijden vaak honger, maar zijn gevrijwaard van de discriminatie en segregatie die op het vasteland aan de orde van de dag zijn.

De schrijver

Paul Harding (Boston, 1967) is muzikant en schrijver. Hij was schrijfdocent aan de universiteit van Harvard. Voor zijn debuut Kwikzilver (2010) kreeg hij de Pulitzer-prijs.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Dit andere paradijs

Citaat

‘Harding wil je laten voelen hoe het is als je thuis kaportgemaakt wordt door een beetuttelende overheid’

Boekentips

Ayòbámi Adébáyò: Alles wat had kunnen zijn

De vader van Eniolá is zijn baan kwijtgeraakt en daarom doet hij klusjes voor de kleermaker, verzamelt hij kranten en bedelt hij als het niet anders kan, dromend van een mooiere toekomst. Wúràolá is een veelbelovende jonge arts in opleiding en de perfecte dochter van een rijke familie. Ze moet niet alleen aan de verwachtingen van haar ouders en die van haarzelf voldoen, maar ook aan die van haar wispelturige verloofde Kunle, de zoon van een opkomend politicus. Wanneer deze politicus Eniolá ronselt om voor hem te komen werken, raken de levens van Wúràolá en Eniolá met elkaar verweven.

Uitgeverij Signatuur 464 blz. € 26,99, e-boek € 14,99

Ildefonso Falcones: De vrouwen van de suikerrietplantage

In Cuba, in het midden van de negentiende eeuw, leeft en werkt Kaweka, een tot slaaf gemaakte Afrikaanse vrouw, op een suikerrietplantage die eigendom is van de uit Spanje afkomstige markies van Santodoma. Haar leven en dat van de andere vrouwen is verschrikkelijk. Tot Kaweka de bijzondere kracht vindt om haar lotgenoten te leiden in een levensgevaarlijke strijd voor vrijheid. In het huidige Spanje krijgt Lita, dochter van de bediende van de familie Santodoma, een baan bij hun familiebank in Madrid. Terwijl ze zich verdiept in de financiën van het bedrijf en in het verleden van deze zeer rijke familie, ontdekt ze de oorsprong van hun fortuin, en een geheim dat hen kan vernietigen.

Uitgeverij Luitingh Sijthoff 624 blz. € 27,99, e-boek € 14,99

Christy Lefteri: Het boek van vuur

Een prachtig dorp op een Grieks eiland dat miljoenen verhalen van liefde, verlies, vrede en oorlog kende, wordt opgeslokt door een vuur dat tot aan de hemel laaide. Het vuur liep helemaal door tot aan de zee, waar het zijn spiegelbeeld ontmoette. Een gezin worstelt met trauma’s en schuldgevoelens nadat de brand alles heeft weggevaagd. Met haar warme, beeldende stijl belicht Lefteri de vernietigende kracht van menselijke dwaasheid, maar uiteindelijk ook het menselijk talent voor verlossing en vernieuwing.

Uitgeverij Mozaiek 336 blz. € 22,99, e-boek € 12,99

Volgende week

Leest Mieke Huiswerk van Marja Pruis.