Het dwaallicht, Het rode adresboek, Het uiterste der zee

Frans Laarmans ontmoet drie Afghaanse zeelui op zoek naar Maria Van Dam. Een nachtelijke zoektocht volgt.

Boek van de week

Het boek

Frans Laarmans ontmoet drie Afghaanse zeelui op zoek naar Maria Van Dam. Er begint een avondlijke dwaaltocht door de stad die het gezelschap misschien niet tot bij de gezochte vrouw leidt, maar wel bij diepere waarheden over mens, geloof en leven.

De schrijver

Als Willem Elsschot  (Alfons de Ridder, Antwerpen 1882-1960) was werkzaam in de reclame. Hij liet een compact en nog steeds invloedrijk proza- en poëzie-oeuvre na.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik heb me dus, voor de zoveelste maal, ingelaten met iets dat me niet aangaat in plaats van me af te wenden zoals redelijke wezens doen, om het fatum in zijn loop niet te hinderen’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Het dwaallicht

Boekentips

Pauline Broekema: Het uiterste der zee

In een schilderachtig stadje in Noord-Groningen wonen Meijer Nieweg en Mies Wolf. Vlak voor de inval van de nazi’s zijn ze getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar de oorlog rukt het jonge gezin uitelkaar. Vader wordt weggevoerd. Moeder en kind duiken onder in Friesland, gescheiden van elkaar. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd, maar dan blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.

Uitgeverij De Arbeiderspers 320 blz. €21,99, e-book €11,99

Michiel Lieuwma: Gezichten van glas

Een idealiste, een cabaretier en een kunstenaar wonen tijdelijk in hetzelfde huis. Ze staan op een kruispunt in hun leven. Debora is gedesillusioneerd uit Afrika teruggekeerd en zoekt een nieuw doel, Gilbert worstelt krampachtig met zijn oudejaarsshow en Jonathan heeft de hiërarchische kunstmarkt de rug toegekeerd om op zolder te verdwijnen in zijn eigen werk. Alle drie zoeken ze naar nieuwe manieren om een betekenisvolle bijdrage aan de wereld te kunnen leveren. Maar is het huis wel groot genoeg om onderdak te bieden aan hun verschillende en soms strijdige strategieën?

Uitgeverij De Arbeiderspers 368 blz. €21,99, e-book €11,99

Sofia Lundberg: Het rode adresboek

De bijna honderdjarige Doris woont alleen in een appartement in Stockholm en heeft sinds 1928 hetzelfde adresboek, waarin alle mensen staan die ze in haar leven heeft ontmoet. De meeste namen zijn doorgehaald, met daarnaast geschreven: DOOD. Wanneer Doris ziek wordt en haar nicht Jenny haar bezoekt, vertelt Doris haar aan de hand van de namen in het adresboek haar herinneringen. Een verhaal over vriendschap en avontuur, geluk en verdriet, en over de grote liefde die je nooit vergeet.

Uitgeverij Ambo Anthos 320 blz. €20,00