Een goede moeder, Mijn vader is een vliegtuig, De oorlog om Gloria, De dag dat ik mijn naam veranderde

Een charmante actrice verliest de grip op haar huwelijk, op haar dochter van elf en op haar leven.

Het boek

Een charmante actrice verliest de grip op haar huwelijk, op haar dochter van elf en op haar leven. Een schrijnend beeld van het zorgsysteem in Nederland.

De schrijver

Jan van Mersbergen (Gorinchem, 1971) is een Nederlandse romanschrijver.
Hij debuteerde in 2001 met de roman De grasbijter. Hij is redactielid van De Revisor en schrijft thrillers onder de naam Frederik Baas.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik ben veel geobserveerd. Nu nog. Vergis je niet. Het eerste wat me overkwam als moeder: geobserveerd worden.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van De goede moeder.

Boekentips

Antoinette Beumer: Mijn vader is een vliegtuig

De bijna veertigjarige Eva lijkt alles te hebben: een mooi gezin, een succesvol bedrijf, en binnenkort het huis van haar dromen. Dan sterft haar moeder en beginnen de nachtmerries. Eva wordt steeds angstiger en raakt ervan overtuigd dat er gevaar dreigt voor haar en haar kinderen – langzaam maar zeker verliest ze haar grip op de werkelijkheid. Ze gaat op zoek naar de oorsprong van haar angsten in haar vroege jeugd en ontdekt hiaten in haar geheugen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al drieëndertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, is dat het begin van een uitputtende en beangstigende ontdekkingstocht naar het verleden. De boekverfilming is dit jaar de openingsfilm op het Nederlands Film Festival.

Uitgeverij Lebowski 240 blz. €12,50 (e-book €9,99)

Atticus Lish: De oorlog om Gloria

Corey Goltz is vijftien als zijn moeder Gloria de diagnose ALS krijgt. De jongen staat er alleen voor om de zorg voor haar te dragen en tegelijk zijn eigen weg naar volwassenheid te ontdekken. Dan komt zijn vader Leonard na jaren van afwezigheid in beeld. Leonard, charismatisch, wreed en met een discutabele moraal, heeft een onmiskenbare invloed op Corey en Gloria, die hij barbaars heeft behandeld. Hoe meer Corey over hem ontdekt, hoe meer hij beseft welke rol Leonard in hun leven heeft gespeeld en tot welk ondenkbaar geweld hij in staat kan zijn. Een jonge man aan de vooravond van zijn volwassen leven, moet zijn vader ontmythologiseren en zelfs vernietigen wil hij zijn moeder beschermen.

Uitgeverij Hollands Diep 512 blz. €23,99 (e-book €9,99)

Bibi Dumont Tak: De dag dat ik mijn naam veranderde

Als haar zusje sterft komt Anna niet aan rouwen toe. Er moet een huis worden leeggeruimd, een testament worden uitgevoerd en er moet contact met de kinderen worden gezocht. Vooral dat laatste, want sinds de dag van Lize’s uitvaart zijn haar kinderen onbereikbaar geworden. De mensen die Anna zouden kunnen helpen durven niet in te grijpen. De dag dat ik mijn naam veranderde is een boek over macht en onmacht, over liefde en dood, rouw en wraak, geworteld in een waargebeurde familiegeschiedenis.

Uitgeverij De Geus 185 blz. €21,50 (e-book €11,99)

Volgende week

Mieke leest: Een gegeven nijlpaard van Annette Bjergfeldt.