Een soort eelt, Nu in november, Aan de rand van een groot bos, Dans dans revolutie

Sarlag is in Mongolië opgegroeid en keert als studente terug naar Utrecht.

Het boek

De Nederlandse Sarlag is grotendeels in Mongolië opgegroeid en keert als studente terug naar Utrecht. Ze draagt een groot verdriet met zich mee, maar heeft veel talent om dat uit de weg te gaan. Tijdens de lange dagen die ze maakt op haar werk op de koel-vriesafdeling van de supermarkt kalmeert ze zichzelf door haar favoriete feiten op te noemen. Gaandeweg wordt duidelijk wat er gebeurd is, maar ondertussen heeft het verdriet zich al vastgezet in Sarlags lichaam en vindt er een absurde metamorfose plaats.

De schrijver

Rinske Bouwman (1988) is schrijfster en (luister)theatermaker. Een soort eelt is haar romandebuut.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Een soort eelt

Citaat

‘Bouwmans zinnen zijn kort en bijna zakelijk. Maar de thematiek en de uitwerking daarvan zijn wel bijzonder’

Boekentips

Josephine Johnson: Nu in november

Arnold Haldmarne vertrekt met zijn vrouw en drie dochters van de stad naar het platteland om een nieuw leven op te bouwen. Het zijn de crisisjaren in het Amerikaanse Midwesten en het gezin worstelt met het zware leven op hun boerderij, waar droogte zich meester maakt van het land. Marget, de middelste dochter, blikt terug op die beproevingen: de dorst van het land dat wacht op de regen die maar niet valt; en de dorst van de mensen die verlangen naar verbinding, liefde en rechtvaardigheid, en naar brood op de plank.

Uitgeverij Van Oorschot 192 blz. € 24,50

Leo Vardiashvili: Aan de rand van een groot bos

Saba’s vader Irakli wordt vermist in hun thuisland Georgië en het spoor leidt naar de hoofdstad Tbilisi. Na het overlijden van zijn vrouw keert hij terug naar zijn thuisland, maar dan krijgen zijn zoons ineens het verontrustende bericht dat hij spoorloos is. Nadat zijn broer ook is verdwenen, besluit Saba hen na te reizen om hen te zoeken. Hij arriveert in de stad van zijn jeugd, een bevreemdende ervaring, en ziet al snel een kruimelspoor van aanwijzingen in de graffiti op de muren, in verwarrende berichten op de radio en in zinsneden uit het ongepubliceerde manuscript van zijn vader. En er is een waarschuwing: keer om! Langzaamaan ontdekt Saba, terwijl de stemmen uit het verleden steeds luider klinken, dat alle wegen leiden naar de geheimzinnige bossen van Georgië.

Uitgeverij De Bezige Bij 384 blz. € 23,99 (e-boek € 12,99)

Lisa Weeda: Dans dans revolutie

Het is de nacht waarop de dorpelingen van Utsjelinavka het kwaad, de duivel en het duister uitdrijven. Het is de dag waarop Toni twee kinderlijken ophaalt tijdens haar bodydrop-offdienst. Het is de ochtend waarop de dode soldaat Danylo wakker wordt gedanst door een Nederlands meisje. In vier welhaast magische verhaallijnen gaat de auteur het gevecht aan met westsplaining, de machteloosheid van de al negen jaar slepende Russisch-Oekraïense oorlog en de arbeidsmigratie in Europa.

Uitgeverij De Bezige Bij 240 blz. € 21,99 (e-boek € 9,99)

Volgende week

Morisaki’s boekwinkel van Satoshi Yagisawa.