Ga je erover schrijven?, Het evenwicht, Geluk is met een K, Hallo allemaal, mijn moeder die is kaal

Schrijver Herman Koch krijgt te horen dat hij uitgezaaide kanker heeft. Hij beschrijft hoe hij omgaat met zijn diagnose en blikt terug op ijkmomenten in zijn leven.

Het boek

Het is daarmee géén boek over ‘zijn strijd tegen kanker’, want hij besluit eigenlijk meteen al dat hij de kanker een zo beperkt mogelijke rol in zijn leven wil laten spelen. ‘Ja, ik zou doorleven, daar had de kanker vast niet op gerekend. Ik zou mijn eigen tegelwijsheid, “Nietsdoen is de kortste weg naar geluk”, in de praktijk brengen. Ik zou niets doen.’

De schrijver

Herman Koch (Arnhem, 1953) is schrijver en acteur. Hij maakte zijn romandebuut in 1989 met Red ons Maria Montanelli. Hij brak internationaal door met Het Diner (2005) dat drie keer is verfilmd, in de VS, Italië en Zuid-Korea.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Ga je erover schrijven?

Citaat

‘Hij ráákt je, maar je grinnikt ook vaak, want Koch steekt graag de draak met van alles.’

Boekentips

Martin Bril: Het evenwicht

In de zomer van 2008 hoorde Martin Bril dat hij kanker had. Het weerhield hem er niet van door te gaan met schrijven en met het maken van zijn boeken. Bril deed af en toe verslag van zijn toestand. Soms indringend of ernstig. Soms melancholiek. Vaker met humor. Maar altijd vol met observaties van de mensen en dingen die op zijn pad bleven komen, ook in het ziekenhuis of tijdens het lezen van een bijsluiter. Bril ging de ziekte te lijf zoals een schrijver dat doet: met zijn pen. Hij schreef brieven, verslagen, gedichten en e-mails aan vrienden, bekenden, artsen, en soms aan zichzelf.

Uitgeverij Prometheus 321 blz. € 7,99, e-boek € 9,99

Nadja Hüpscher: Geluk is met een K

Als Sander, de man van Nadja Hüpscher en vader van hun twee zoons, wordt gediagnosticeerd met teelbalkanker moet hij een langdurige behandeling ondergaan. Het is niet alleen een zware beproeving voor hem, maar ook voor de ‘achterblijvers’ Nadja, Rein en Benjamin die ieder op hun eigen manier met de ziekte om moeten leren gaan. De dagelijkse realiteit van het ziekenhuis en de onzekerheid over de toekomst gaan hand in hand met de vaak ontwapende naïviteit en roekeloosheid van de jongens, die maar ten dele beseffen wat er met hun vader aan de hand is. Geluk is met een K is een droogkomisch, maar bitterzoet verhaal over een jong gezin dat probeert te overleven in tijden van tegenslag.

Uitgeverij Lebowski 208 blz. € 7,99, e-boek € 9,99

Berdien Stenberg: Hallo allemaal, mijn moeder die is kaal

Berdien Stenberg ondergaat een zeven maanden durende, intensieve behandeling tegen borstkanker. Ze werkt gewoon door, krijgt chemokuren, een operatie en bestralingen, haar haar valt uit. Terwijl de roddelpers op de loer ligt, geeft ze geen enkele ruchtbaarheid aan haar ziekte. Tijdens de behandelingen komen steeds scherper de herinneringen boven aan de dood, drie jaar eerder, van haar vriendin Elisa aan kanker. Elisa zocht haar heil in alternatieve geneeswijzen en werd door Berdien en haar vriendinnen een jaar lang verzorgd. Pas achteraf, als haar eigen kanker bijna bezworen is, kan ze de bizarre omstandigheden rondom Elisa’s dood ontrafelen.

Uitgeverij The House of Books 272 blz. €21,99, e-boek €7,99

Volgende week

Op het allerlaatste moment van Claire Keegan