Halfbaard, Reconquista, De schemering en de dageraad, Leonora, de eerste hertogin van Gelre

In het begin van de veertiende eeuw komt Sebi komt tot de conclusie dat hij geen soldaat, maar verhalenverteller wil worden.

Het boek

In het begin van de veertiende eeuw komt Sebi tot de conclusie dat hij geen soldaat maar verhalenverteller wil worden. Halfbaard helpt hem.

De schrijver

Charles Lewinsky (Zürich, 1946) schrijft romans, toneelstukken, en scenario’s. Hij brak in 2006 internationaal door met Het lot van de familie Meijer.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Halfbaard

Citaat

‘Er komt wat langs aan fabels, wijsheden, legendes en sprookjes en als lezer zit je er meteen in.’

Boekentips

Miquel Bulnes: Reconquista

Tegen het einde van de elfde eeuw, tijdens een expeditie om beschermingsgelden te innen van de stadstaat Sevilla, raken de neven Eloy en Carmelo van elkaar gescheiden. Carmelo wordt in Sevilla onder de hoede genomen van een islamitische vizier en neemt dienst in het leger van Sevilla; Eloy wordt benoemd tot infanzón in het door Alfonso VI veroverde Toledo. Uiteindelijk zullen hun wegen elkaar pas kruisen wanneer zij tegenover elkaar staan op het slagveld. Aan het begin van de twaalfde eeuw wordt de mozaraabse broeder Pius vanuit Toledo naar een klooster van de orde van Cluny gesommeerd om de biecht te horen van een stervende edele. Terwijl de edele de confessie voor zich uit blijft schuiven, gaat Pius langzaamaan begrijpen naar wat voor plek hij precies is afgereisd en waarom juist hém deze taak is toebedeeld.

Uitgeverij Prometheus 704 blz. € 17,50 (e-boek € 11,99)

Ken Follett: De schemering en de dageraad

997 na Christus. Engeland wordt van twee kanten belaagd, in het westen door Wales en in het oosten door de Vikingen. De koning staat machteloos en de chaos regeert. In deze turbulente tijden raken de levens van drie mensen onlosmakelijk verbonden met elkaar. Vikingen plunderen het dorp van een botenbouwer en hij vlucht naar een ander dorp om daar een nieuw leven op te bouwen. Een Normandische edelvrouw volgt haar echtgenoot naar Engeland, maar realiseert zich al snel dat de gewoonten in haar nieuwe land heel anders zijn dan ze gewend is. Een jonge monnik droomt ervan zijn abdij tot een centrum van kennis en geleerdheid te verheffen. Alle drie raken ze betrokken bij de machinaties van een bisschop die streeft naar macht en rijkdom, en niets geeft om de levens van de gewone mensen.

Uitgeverij Boekerij 736 blz. € 22,99 (e-boek € 14,99)

Agave Kruijssen: Leonora, de eerste hertogin van Gelre

Prinses Leonora van Engeland wordt als veertienjarig meisje uitgehuwelijkt aan Reinoud II van Gelre, een weduwnaar van tegen de veertig. Tegen de achtergrond van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland probeert Leonora van haar huwelijk een succes te maken. Dat succes lijkt verzekerd nadat zij in korte tijd het leven schenkt aan twee zonen die het voortbestaan van de Gelderse dynastie veiligstellen. Maar dan begint Reinoud te dementeren en neemt zijn raadsheer Moliart de macht over. Zijn intriges hebben voor Leonora verschrikkelijke gevolgen. In het verhaal zijn oude sagen, legenden en historische feiten vervlochten tot één aangrijpende geschiedenis, waarin verraad, hoop, volharding en ware liefde de ingrediënten vormen.

Uitgeverij Zomer & Keuning 288 blz. 288 blz. € 20, e-boek € 8,99

Volgende week

Leest Mieke Momenten voor de eeuwigheid van Kjersti Anfinnsen.