Het boek Daniel, Zo tedere schade…, De val van Thomas G., De zaak-Mulder

In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van Chris de Stoops oom Daniel af.

Het boek

Persoonlijk relaas levert gerechtigheid voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen en ontrafeling van wat er broeit onder de hangjongeren die hem ombrachten.

De schrijver

Chris De Stoop (Sint-Gillis-Waas, 1958) is journalist (tot 2016 bij Knack) en schrijver. Zijn geboortestreek is vaak inspiratie en onderwerp van zijn boeken.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Hij zorgde slechter voor zichzelf dan voor zijn beesten. Hij kwam ook slechter aan zijn einde dan zijn beesten.’ (p.81)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Het boek van Daniel

Boekentips

Uitgeverij Brooklyn presenteert: 192 blz. €17,50 

Hans Vervoort: Zo tedere schade…

Na 54 jaar verliest Hans zijn echtgenote Melissa. Ze deelden een Indisch verleden, na een gedwongen repatriëring vanuit Indonesië. Het verlies is voor Hans een excuus zichzelf dood te drinken. Als dat na een jaar nog niet gelukt is, besluit hij een door Melissa geuite wens uit te voeren: het oplossen van een zestig jaar oude moord. Zijn zoektocht begint bij hetzelfde kamp als waar hij zijn militaire diensttijd heeft doorgebracht. Het resultaat is verrassend.

Nelleke Noordervliet: De val van Thomas G.

Media verketteren uitgever Thomas Geel, die een extreem controversieel boek uitbracht met de titel Hedendaags fanatisme, geschreven door een uitgerangeerde historicus. Enkele maanden later komt Thomas om. In de stormachtige winter na zijn dood vertrekt zijn vrouw Isa naar Ierland om daar de gebeurtenissen te overdenken. Tegelijkertijd besluit een jonge freelancejournalist de affaire uit te spitten. Hij zoekt contact met Geels opvolgster, met zijn carrièrebewuste dochter en ongrijpbare zoon. De affaire is voor hen nog niet voorbij. Ze botsen, naderen elkaar, liegen, bedriegen, zwijgen, spreken. Totdat de stem van Thomas opklinkt uit zijn nagelaten manuscript.

Uitgeverij Atlas Contact 320 blz. €22,99

Barry Smit: De zaak-Mulder

Op een winteravond rijdt een auto het kanaal in. Drie gezinsleden overleven het niet. Een tragisch ongeluk? Of opzet? Op de donkere winteravond van 3 januari 1937 belandt een auto in het Noordhollandsch Kanaal. Een man, een vrouw en een baby worden uit het ijskoude water gered. Voor drie zoontjes van drie, vier en vijf komt hulp te laat. Hun begrafenis trekt duizenden belangstellenden. Iedereen leeft mee met het getroffen gezin, maar al snel komen de geruchten. De zaak-Mulder is een roman over de vele kanten van de waarheid en de vraag: wat is gerechtigheid?

Uitgeverij Lebowski 208 blz. €21,99

Volgende week

Leest Mieke Duel van Eduard Halfon.