Huiswerk, Beste mevrouw Eva, Alles raak, Tosca

Clara Feij laat schoonmaken over aan een stoet van werksters, gevlucht uit eigen land. Als Rose bij haar komt, verandert alles.

Het boek

Hoe kun je iemand helpen, als je niets van haar weet? En hoe blijf je iemand vertrouwen, als alles tegen haar pleit? Een roman over intiem geluk en huiselijk verraad. Over de baas zijn en dat niet willen zijn en de verwarring waarin de westerse mens met zijn goede bedoelingen gevangen zit.

De schrijver

Marja Pruis (Amsterdam, 1959) is een meermaals genomineerde en bekroonde Nederlands journalist, columniste, essayiste en schrijfster. Ze is redacteur bij De Groene Amsterdammer. Ze debuteerde in 2002 met de novelle Bloem.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Huiswerk

Citaat

‘Het gaat over het ongemak van de rijke westerling, en hoe om te gaan met maatschappelijke verschillen’

Boekentips

Valentijn de Heer: Beste mevrouw Eva

Elias woont met zijn ouders in een welgestelde wijk. Als hij een verstandelijk beperkt broertje krijgt, veranderen de verhoudingen binnen het gezin. Zijn vader wordt steeds gewelddadiger en zijn moeder is niet bij machte om hem en zijn broertje te beschermen. Elias neemt de zorg voor zijn broer op zich, bekommert zich om het welzijn van zijn moeder en is iedere dag bezig zijn vader te behagen. Buitenshuis houdt hij de schijn van een gelukkig gezin op. Hij vindt zijn toevlucht een paar straten verderop, in het houten huis van een ouder echtpaar. Hun huis wordt zijn droomland. Als op een dag de kinderbescherming bij het gezin op de stoep staat blijkt alles waar Elias zijn hoop op had gevestigd een illusie.

Uitgeverij Pluim 464 blz. € 22,99, e-boek € 14,99

Mensje van Keulen: Alles raak

Mensje van Keulen is een verhalenschrijver pur sang. Niemand kan zo een verhaal over gewone mensen binnen een paar pagina’s compleet uit de hand laten lopen als zij. Uit haar rijke oeuvre koos Van Keulen in 320 pagina’s de mooiste, ontroerendste, geestigste en vreemdste verhalen, gedichten en dagboekfragmenten.

Uitgeverij Van Oorschot 320 blz. € 27,50

Maud Vanhauwaert: Tosca

Romandebuut van dichteres Maud Vanhauwaert. In een brief aan haar uitgever legt vertaalster May uit hoe een treffend potloodportret het begin vormde van een verstikkende uitwisseling van woorden met Aline, een jonge vrouw die zich al lijkt te verzoenen met haar nakende dood. Hoe harder May deze Aline probeert te leren kennen, te begrijpen, te redden, hoe meer May met lege handen lijkt te staan. En lege pagina’s. Een poëtische roman vol onderhuidse spanning over twee vrouwen die verstrengeld raken in een toxische relatie, waarbij de grens tussen feit en fictie vloeiend wordt en waarin steeds twijfelachtiger wordt wie op wie parasiteert. Een even zinderend als poëtisch kat-en-muisspel.

Uitgeverij Das Mag 243 blz. € 24,99

Volgende week

Leest Mieke Munt van Richard Osinga.