Ik ben een eiland, Storegga, Wormmaan, Levenshonger

Een dertiger verhuist naar een klein Schots eiland om schapen te fokken.

Het boek

Een dertiger verhuist naar een klein Schots eiland schapen fokken. Wanneer de eerste betovering is verbroken, blijkt het allerminst idyllisch. Een rauw, openhartige boek, dat een ode brengt aan het menselijke overlevingsinstinct.

De schrijver

Tamsin Calidas (VK) is een pseudoniem. Ze is van oorsprong fotograaf en beeldend kunstenaar. Ik ben een eiland (2020) is haar debuut.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik ben een eiland. Ik heb een naam. Mijn stem is niet meer dan een gulle hand wind. Aan de zee geef ik de koude stilte in mij.’ (p.238)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Ik ben een eiland

Boekentips

Elisabeth Filhol: Storegga

De Schotse geoloog Margaret Ross brengt Doggerland in kaart, een groot gebied in de Noordzee dat ooit continent en eiland met elkaar verbond. Tot het achtduizend jaar geleden na een aardverschuiving, de Storegga Slide, verzwolgen werd. Ze beseft hoe machtig de natuur is en hoe kwetsbaar de mens. Bij toeval ontmoet ze Marc weer, de man met wie ze ooit lief en leed deelde. Hij is als petroloog verantwoordelijk voor boortorens op de Noordzee. Voor hem staat de natuur ten dienste van de mens. Een verhaal over krachten op menselijke en immense schaal. De ene drijft oude geliefden naar elkaar toe, de andere brengt de aardbodem in beweging, om nog maar te zwijgen van de vernietigende kracht van de natuur.

Uitgeverij Wereldbibliotheek 272 blz. €22,99

Mariken Heitman: Wormmaan

Elke vertrekt na tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland. Ze wil de erwt terugbrengen naar zijn wilde kern. Elke realiseert zich dat zij gewassen vormt zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? Elkes zoektocht wisselt af met verhalen over Ra die aansluiting zoekt bij wat later de eerste boeren zullen blijken. Ra, net als Elke in het heden, lijkt nergens bij te passen. Moet deze mens veranderen of de groep – of misschien hun gezamenlijke wereldbeeld? Langzaam wordt duidelijk hoe de mens altijd op zoek is naar oorsprong, identiteit en betekenis.

Uitgeverij Atlas Contact 224 blz. €21,99 (e-book €12,99)

Marie Kessels: Levenshonger

Elzbieta is een twintiger die op zoek is naar haar plaats in de wereld. Ze is van het Poolse Poznan naar Nederland gekomen en werkt voor een bedrijf in de vleesindustrie – tot ze wordt ontslagen. Elzbieta leert de taal, komt vrienden, kennissen en onbekenden tegen, vindt houvast in al het moois dat glinstert in de plooien van het hardvochtige bestaan en probeert te reconstrueren waarom ze haar baan verloor.

Uitgeverij De Bezige Bij 288 blz. €22,99 (e-book €11,99)

Volgende week

Willem die Madoc maakte van Nico Dros.