In de wacht, Het zal je moeder maar wezen, Mijn vaders hand, Welkom in het rijk der zieken

Alan Noland ziet vanaf zijn ziekenhuisbed de multiculturele samenleving aan zich voorbijtrekken.

Het boek

Alan Noland ziet vanaf zijn ziekenhuisbed de multiculturele samenleving aan zich voorbijtrekken. Wars van politieke correctheid legt hij zijn tijdelijke leefomgeving onder de microscoop. Daarbij spaart hij ook zijn eigen falen op persoonlijk vlak niet.

De schrijver

Alfred Birney (1951) debuteerde in 1987 met Tamara’s lunapark.Voor De tolk van Java (2016) kreeg hij de Libris Literatuur Prijs en de Henriette Roland Holst-prijs.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Sla mengen met noten, kaas, olijven, tomaten en het geheel overgieten met een honingdressing, geserveerd met schijven speltbrood, noemen ze koken.’ (p. 86)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van In de wacht

Boekentips

Hanna Bervoets: Welkom in het rijk der zieken

Na een bezoek aan de kinderboerderij met zijn oppaskind wordt Clay ziek. Hij krijgt hoge koorts en vecht voor zijn leven. Wanneer de koorts daalt is hij opgelucht. Even. Want de vermoeidheid blijft en hij krijgt last van vreselijke pijnen. Q-koortsvermoeidheidssyndroom, luidt de diagnose. Clay krijgt te horen dat zijn symptomen misschien nooit meer zullen verdwijnen. In zijn verbeten zoektocht naar genezing verliest Clay alles wat hem lief is. Behandelingen leveren weinig op, zijn relatie houdt geen stand en hij raakt volledig geïsoleerd. Zo belandt hij in het Rijk der zieken, een vreemde, parallelle wereld waar andere, ondoorzichtige regels gelden en de eindbestemming onduidelijk is.

Uitgeverij Pluim 320 blz. €22,50, e-book €14,99

Karin Bruers: Het zal je moeder maar wezen

De onderlinge verhoudingen binnen Karins familie komen op scherp te staan wanneer moeder naar een verzorgingshuis moet. Ze is vierentachtig en heeft dementie. Een deel van haar kinderen overdrijft echter haar ziektebeeld waardoor ze plots op een gesloten afdeling terechtkomt. Als Karin haar daar in paniek aantreft, besluit ze moeder in haar eigen huis onder te brengen. De rest van de familie is woest. Het is het begin van een ruzie met het lot van moeder als inzet. Maar plots je moeder vierentwintig uur per dag om je heen hebben, blijkt echter ook niet gemakkelijk. Zeker niet als ze denkt dat haar dochter Karin een tante is, en haar zoon een zus.

Uitgeverij Lebowski 240 blz.  €19,99, e-book €9,99

Bart Chabot: Mijn vaders hand

Bart Chabot is schrijver, biograaf van Herman Brood en tv-persoonlijkheid. Maar wie is Bart Chabot echt? Wie gaat er achter hem schuil? Pas wanneer hij in 2018 voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt en de dood in de ogen kijkt, stelt hij zichzelf, na lang uitstel, deze vraag. Hij graaft naar zijn Haagse wortels en doorwroet zijn jeugd. Op nietsontziende en aangrijpende wijze doet hij vanuit zijn ziekenhuisbed verslag van een rijk doch getroebleerd leven, indringende, zeer persoonlijk, maar nuchter en met humor geschreven.

Uitgeverij De Bezige Bij 416 blz.  €23,99, e-book €12,99

Volgende week

Bespreekt Mieke De onbevlekte van Erwin Mortier.