Jo, Violeta, Iedereen slaapt in de vallei, Nachtgevechten

Toen Judith Herzberg kind was kwam Jo het gezin versterken.

Het boek

Judith Herzberg heeft altijd wel geweten dat Jo, die het gezin Herzberg kwam versterken toen Judith klein was, belangrijk voor haar was. ze was als kind meestal te vinden in de nabijheid van Jo, voelde zich er veilig en op haar gemak. Maar hoe belangrijk, dat werd haar pas echt duidelijk toen ze over Jo begon te schrijven in de afgelopen jaren.

De schrijver

Judith Herzberg (Amsterdam. 1934) schrijft poëzie, toneelstukken en scenario’s. Ze debuteerde in 1963 met de gedichtenbundel Zeepost. Ze is een van Nederlands meest bekende dichters. Zij ontving in 1997 de P.C. Hooftprijs voor poëzie en in 2018 de Prijs der Nederlandse Letteren.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Jo

Citaat

‘Een ontroerend kleinood, dat beslist boven een particulier verhaal uitstijgt’

Boekentips

Isabel Allende: Violeta

Violeta komt ter wereld in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf jongens. Haar leven wordt gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. De schokgolven van de Eerste Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar als de Spaanse griep de kusten van Zuid-Amerika bereikt, bijna op het moment van haar geboorte. De Grote Depressie verstoort het luxueuze leven in de grote stad dat Violeta tot dan toe heeft gekend. In een brief schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet een, maar twee pandemieën.

Uitgeverij Wereldbibliotheek 311 blz. € 24,99, e-boek € 12,99

Ginevra Lamberti: Iedereen slaapt in de vallei

Costanza is achttien en groeit op in een koude en smalle vallei waar de zon laat opkomt en vroeg ondergaat. Haar vader had liever een zoon gehad; haar moeder liever de pop die ze als klein meisje in een Milanese etalage zag. De gezinsleden leven langs elkaar heen in het gele huis, omringd door bossen en velden, te midden van bijgeloof en geroddel. Alles in de vallei lijkt bevroren in de tijd terwijl de woelige jaren 70 naderen. Het boek volgt de vrouwelijke lijn van een familie: Augusta, opgesloten in de fatsoensregels van een klein dorpje, haar dochter Costanza, die dat benauwende dorpsleven ontvlucht maar zich vastketent aan een verslaving, en ten slotte haar kleindochter Gaia, die in een afkickkliniek ter wereld komt.

Uitgeverij Van Oorschot 256 blz. € 25

Miriam Toews: Nachtgevechten

Elvira is streng religieus opgevoed, maar heeft zich altijd verzet tegen degenen die haar haar levensvreugde en haar onafhankelijkheid wilden ontnemen. Ze heeft alle tegenslag in het leven dapper het hoofd geboden. En zelfs nu haar gezondheid achteruitgaat vecht ze voor haar familie: voor haar partnerloze dochter en voor haar pittige negenjarige kleindochter Swiv. Aangemoedigd door de gezinstherapeut schrijft Swiv een brief aan haar afwezige vader. Swiv geeft haar oma en moeder de opdracht een brief te schrijven aan ‘Gord’, haar nog ongeboren zusje. ‘Je bent een klein ding,’ schrijft oma waarheidsgetrouw aan Gord, ‘en je moet leren vechten.’

Uitgeverij Cossee 240 blz. € 22,99, e-boek € 14,99

Volgende week

Mieke ruimt op! Volgens traditie vindt de jaarlijkse verloting plaats van de 38 boeken die Mieke het afgelopen jaar heeft gerecenseerd.